Ексклюзивы
четверг, 10 мая 2012 13:01
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Потопити Київ у смітті: чергова дурість чи тонкий розрахунок?

Автор: Фото: Reuters
  Люди сидят у пакета с мусором, который заменил традиционную урну. Ул. Крещатик, Киев
Люди сидят у пакета с мусором, который заменил традиционную урну. Ул. Крещатик, Киев

Є такий спосіб приниження, відомий зі сталінських часів. В'язневі приносять їжу, але не дають ложки. Тамуючи голод, людина починає або їсти руками, або хлебтати з миски по-собачому. Чим дає привід своїм катам кричати: "Фу, як некультурно! Ах ти ж свиня! Дивись, а ще інтелігент!" і таке інше. Мета - чимшвидше вбити в людині особистість. Адже можна навіть не вдаватися до фізичного насильства, просто помістити людину в антисанітарні умови. Не маючи змоги навести порядок, людина поступово опускається. Справді, який опір, коли довкола – бруд, сміття й нечистоти.

Я не здивуюся, якщо це сміливе припущення справдиться з огляду на нинішню ситуацію в наших містах. Хто забув, нагадаю: після резонансних вибухів у Дніпропетровську спочатку з вулиць потерпілого міста, а потім і з вулиць Києва розумна та професійна влада прибрала всі бетонні урни та контейнери для збору сміття. Звісно, "зачистили" сміттєзбірники не тотально, а лише в місцях найбільшого скупчення народу. Тобто, урн нема в центральній частині української столиці, на вокзалі та в Гідропарку. Ось де я їх не побачив минулого тижня, котрий майже весь складався із вихідних. Тобто, кияни та гості міста гуляли… серед сміття.

Так, ані Київ, ані решта українських міст до цього часу охайністю й чистотою не вирізнялися. Комунальники традиційно нарікають на нестачу коштів, що виділяються місцевими бюджетами на прибирання та утилізацію відходів. Але давайте скажемо собі чесно: до чого тут комунальники, якщо ваші сусіди викидають пакети зі сміттям просто з вікон? Або лишають їх під кущами в парках, скверах, біля тротуарів тощо. Проте якщо урна або сміттєвий бак в полі зору є, громадянин має альтернативу. Залежно від особистої культури кине обгортку з-під морозива собі й нам під ноги, чи зробить кілька кроків та покладе її в урну.

Віднині тих, хто поважає себе та своє місто, влада прирівняла до тих, хто ніколи нікого не поважав, включно з собою. Культурну людину прирівняли до хама. Адже тепер я не можу викинути сміття, куди слід. Бо поліетиленовий пакет, за край якого треба братися рукою і який до того ж відривається від стовпа, до котрого приліплений, не лише не вирішує проблему, як культурній людині позбутися обгортки від морозива. Цей пакет, до всього, неестетично виглядає. І око не тішить. Виглядаючи насправді купою сміття, котре лежить в місцях масового скупчення людей, та ще й у місті, яке хвалиться готовністю приймати іноземних гостей з нагоди Євро-2012!

Я ще можу зрозуміти логіку комунальників, котрим постійно чогось не вистачає для того, аби наші вулиці, двори й парки виглядали хоча б на третину загидженими. Я підтримую періодичні ініціативи з дружного прибирання свого міста небайдужими громадянами, навіть сам колись висував таку ініціативу. Я наполягаю: мінятися на краще наша країна почне лише тоді, коли кожен із нас почне виносити за собою сміття. Причому - не з квартири під під'їзд, на розтерзання бродячим псам, а в спеціально призначений контейнер. Та ще й сортувати його, як у розвинених країнах.

Але логіку влади, за якою треба прибрати з вулиць урни, бо саме в урни невідомі бандити кинули бомби, я второпати не в силах!

Значить, якщо мало не щодня так звані "телефонні терористи" мінують школи, вокзали, музеї, приміщення мерій та офіси Партії регіонів, в Україні треба позабирати в народу телефони? Чи хоча б масово демонтувати вуличні таксофони. Гаразд, а якщо мажори на джипах збивають людей, що треба прибрати з вулиць мажорів чи джипи? П'яний міліціонер б'є в кафе першого, чий писок йому не сподобався – позакривати всі кафе? За такою логікою ми взагалі не маємо права жити, принаймні в Україні…

Проте давайте повернемося до початку. Мені слабо віриться, що тотальне прибирання урн із вулиць Києва та інших міст – це корупційна схема, якийсь там перерозподіл ринку виготовлення міських урн на користь родини Януковича тощо. Свідомо створити умови, коли ми самі смітимо довкола себе, тобто самі під себе гидимо, означає: влада вирішила в такий спосіб зайвий раз принизити тих із нас, хто ще зберіг власну гідність. Та не хоче жити в смітнику.

Автори ідеї "зачистки урн" задоволено потирають руки: мовляв, хіба хочеш – мусиш. А спробуй зберегти гарний революційний настрій, коли щодня бачиш перед собою гори сміття. Які до всього виправдовуються турботою про нашу з вами безпеку! Тобто, покращення життя вже сьогодні – це коли головні міста країни офіційно перетворюють на смітники.

До речі, це не чергова теорія змови. Як ви думаєте, чому Росія таки за Путіна? А тому, що сам Путін хоче, аби Росія була за нього. І ось така невеличка деталь: у російській столиці з деяких пір дуже чисто. Навіть у дворах. Ні, двірникам не підняли платню. Коли я запитав у москвичів, чому так, мені пояснили одним реченням: "Є наказ: прибирати". Коли влада, навіть така, як нинішня російська, асоціюється з чистими містами, опозицію ще довго будуть бити, а народ – більшістю владу підтримувати. Українській владі плювати на міста, народ та країну. Причому, увага: плювати не в урну, саме на нас…

Сейчас вы читаете новость «Потопити Київ у смітті: чергова дурість чи тонкий розрахунок?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть