Ексклюзивы
суббота, 19 мая 2012 11:54
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Після виборів влада застосує "тактику випаленої землі"

Знеціненням нашої національної валюти країну почали лякати, здається, більше року тому. Хто звернув увагу, все відбувається циклічно та за певною схемою. Спочатку в інформаційний простір викидається чергове попередження: гривня ось-ось впаде. Потім виходить людина президента з Нацбанку і запевняє: нікуди гривня не впаде завдяки мудрій політиці чинної влади. Далі вступає голос уряду, найчастіше – особисто Микола Азаров, і чуємо: в країні стабільність, поступове економічне зростання, влада контролює ситуацію, не нагнітайте паніку. З рештою ми бачимо: обмінні пункти працюють, курс якщо й міняється, то на якусь так копійку-другу. Віримо владі та з нетерпінням чекаємо, коли ж нас наступного разу знов налякають та заспокоять.

Проте останні розмови довкола сумних перспектив гривні ще в цьому році дедалі більше переконують: обвал гривні – вже не залякування, а обіцянки. А судячи з того, як влада активно взялася покращувати наше життя в розмірі від 100 до 1000 грн уже сьогодні, напрошується невтішний висновок. А саме – підготовка обвалу гривні та інфляції є "планом Б" влади в боротьбі з українською опозицією та українським народом.

Нині багато хто з колег оцінює українську владу як спільноту, котра живе за кримінальними поняттями та керується в прийнятті рішень логікою не громадянина, а чиновника. У ситуації, котру нагнітають довкола цілком реальної девальвації нацвалюти, чітко проглядаються обидві схеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ дає сигнал, що гривня - ненадійна

Позиція чиновника – валити з хворої голови на здорову. Скажімо, будь-який начальник ЖЕКу завжди скаже: якість послуг дуже низька, бо чотири бабці, двоє алкоголіків та одна багатодітна мати-одиначка з багатоквартирного будинку вперто не сплачують рахунки за комунальні послуги. Позиція кримінальника – підкинути закривавлений ніж, котрим він щойно підрізав людину, під машину опонента. Ще й вимагаючи при цьому неупередженого досудового розгляду для себе. Причому в обох випадках винні хто завгодно, тільки не ті, на кого логічно подумати в першу чергу. А головне: злочин, кримінальний чи посадовий, все одно станеться.

Так напевне буде у ситуації з обвалом гривні. Янукович та компанія, всупереч нашим уявленням, не сліпі, не глухі та навіть наділені своєрідним розумом. Правда, розум це не державницький, а гопницький, та на те вже нема ради... Отже влада прекрасно усвідомлює для себе ступінь власної непопулярності в народі, хоча й старанно не показує вигляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня девальвує, якщо українці продовжать жити в борг

Опозиція, до речі, з цього майже не користується, інакше б непопулярному Януковичу ніхто б не ризикнув протиставляти позбавленого елементарної харизми і не дуже популярного Турчинова. Проте, як показало недавнє зібрання об'єднаної опозиції, не всі опоненти влади такі дерев'яні, як права рука засудженої Тимошенко. Значить, сумарно опозиційні сили таки мають шанс виграти осінні парламентські вибори. Причина очевидна: "біло-блакитні" реально набридли людям навіть швидше за колишніх "помаранчевих".

Таким чином, президент і уся влада ризикують до кінця року втратити більшість у парламенті. Відповідно, треба буде або повертати до себе хоча б частину довіри, або на крайняк змусити більшість виборців, котра віддала голоси за опозицію, швидко зневіритися в своїх симпатіях.

Ось тут і повинен вступити в дію означений вище "план Б". Щойно опозиція сформує парламентську більшість, як Нацбанк, контрольований попри вибори людьми президента, відпустить гривню. Вона стрімко обвалиться і влада матиме всі підстави звинуватити опозицію, котра на той час сформує новий уряд, в неможливості виправити ситуацію. А опозиція і не зможе на неї вплинути: фінансову ситуацію в країні вона не контролюватиме доти, доки Янукович займає президентське місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після виборів влада опускатиме курс гривні - банкір

Це називається підірвати під час відступу за собою мости, залізницю, електростанцію та склади з пальним, аби не дісталися ворогу. Обвалюючи гривню, влада застосовує досить просту та ефективну "тактику випаленої землі". Що так само відповідає кримінальному світогляду, вираженому приказкою: "Помри ти сьогодні, а я – завтра". Лишиться потім тільки озброїтися риторикою, на практиці демонструючи нездатність опонентів утримувати стабільність.

Якщо ж опозиція не виборах прогорить, влада все одно обвалить гривню. По-перше, найближчі тактичні перемоги завдяки мізерним надбавкам до пенсій та "Вітіній тисячі" хоч як буде здобуто. По-друге, інфляцію все одно можна валити на опонентів – виявиться, що вони весь цей час заважали владі нормально працювати, тому й не стало часу для вживання ефективних заходів щодо зміцнення гривні. Що ж буде після цього з давно анонсованими реформами – влада і сама не знає.

Є, правда, один вихід із ситуації: обвалити гривню просто тепер, коли є ресурси, за допомогою яких відразу після виборів її можна буде знову стабілізувати. Записавши це собі в актив. Проте на такий крок влада навряд чи піде: ризикувати сьогоденним провалом заради успіху в найближчому майбутньому – не по поняттях...

Сейчас вы читаете новость «Після виборів влада застосує "тактику випаленої землі"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть