Ексклюзивы
вторник, 04 марта 2014 15:19

Путін пішов шляхом Миколи І

Наслідування політики царя Миколи Романова російським президентом Володимиром Путіним важко поставити під сумнів, набір методів та засобів аналогічний. Питання в тому, до чого приведе така політика? Сьогодняшні події наводять на деякі висновки.

Почалась Кримська війна з того, що 160 років тому російський імператор Микола І захотів взяти під протекторат Росії 12 млн православних жителів імперії Османів.
Війна розпочалась з короткочасової перемоги російських військ, але згодом хід подій переломився. У 1854 Британія, Франція та Австрія офіційно оголосили Росії війну, що зумовило політичну ізоляцію. Кілька військових кампаній призвели до повернення Стамбулом втрачених територій та розгортання театру військових дій безпосередньо у Криму.

До вересня 1854 Севастополь обезсилив, подальший спротив не мав сенсу, тому російські військові затопили свої кораблі Чорноморського флоту в бухті й залишила Севастополь. Вже новий імператор Олександр ІІ капітулював і попросив про переговори.

Кажуть, аби уникнути ганьби від поразки, амбітний російський імператор 18 лютого 1855 р. отруїв себе, офіційно ж оголосили про смерть від застуди.
Війна закінчилася Паризьким миром 1856 року. Росія позбулася права мати військовий флот та фортеці на Чорному морі, а православні християни Османської імперії позбулися покровительства Москви, тепер ці обовязки на себе взяли держави-союзниці. План розширення впливу Росії на південь повністю провалився.

Саме після поразки у кримській військовій кампанії в Російській імперії почались системні реформи, які призвели до кардинальних внутрішньополітичних змін. Як згодом про це напише Олександр Солженіцин:

"Благословенні не перемоги у війнах, а поразки у них. Перемоги потрібні урядам, поразки необхідні народу. Після перемог хочеться ще перемог, а після поразок хочеться волі і зазвичай її досягають. Поразки потрібні народу, як страждання і біди потрібні окремим людям: вони примушують поглибити внутрішні пошуки, підвищитися духовно."
Тому, дорогі росіяни, нехай наш Крим змінить ваше життя на краще і стане символом боротьби за нашу і вашу свободу.

Сейчас вы читаете новость «Путін пішов шляхом Миколи І». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть