Ексклюзиви
субота, 12 березня 2011 17:15

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

З японської АЕС радіація йде в атмосферу

З японської АЕС радіація йде в атмосферу

Ситуація на японській АЕС "Фукусіма-1" наразі розвивається за найгіршим сценарієм, оскільки ядерне паливо в реакторі розплавилося і радіація потрапила в атмосферу. Про це повідомили у спеціальної моніторинговій групі, створеній при МНС України для відстеження ситуації в Японії.

"Ситуація на ядерному реакторі японської АЕС "Фукусіма-1" розвивається за найгіршим сценарієм, однак масштаб катастрофи навряд чи перевищить 5% від Чернобильскої", - підкреслили в МНС.

"За офіційною і неофіційною інформацією, ядерне паливо в реакторі розплавилося і швидше за все порушена оболонка між оболонкою реактора і навколишнім середовищем, а радіація вже потрапила в атмосферу", - сказали в МНС.

Експерт вважає, що аварія на японському реакторі схожа з аварією, яка сталася на АЕС "Тримайл-Айленд" у США 1979 року, коли розплавилася частина ядерного палива, хоча сама оболонка реактора і не була пошкоджена. "Зараз швидше за все оболонка зруйнована", - сказав він.

Наразі за даними оператора АЕС - Токійської енергокомпанії, більш ніж у 14 разів знизився рівень радіації в районі японської АЕС "Фукусіма-1".

Раніше, нагадаємо, за даними японської влади, рівень радіації в контрольному приміщенні першого реактора було перевищено у 1000 разів.

Станом на 18:58 місцевого часу суботи (11:58 за Києвом) рівень радіації впав до 70,4 мікрозівертів на годину.

О 15:29 за місцевим часом (10:29 за Києвом) рівень радіації становив 1015 мікрозівертів на годину. Це гранична норма для людини на рік.

Наразі реактор повністю заглушений і остигає. Для прискорення процесу, транспортний літак ВПС Японії доставив в аеропорт міста Фукусіма три турбіни, які використовуються для примусового охолодження об'єктів. Навколо АЕС встановлена заборонена зона в 20 км, йде тотальна евакуація населення.

Як заявив генеральний секретар японського кабінету міністрів Юкіо Едано, в реакторі АЕС "Фукусіма-1" масштабного витоку радіації у результаті аварії не очікується. Одночасно Токійська енергокомпанія підтвердила, що корпус реактора в результаті аварії не постраждав.

У результаті вибуху водневого газу, який використовувався для охолодження реактора, звалилася зовнішня стіна та дах енергоблока АЕС. Вибух супроводжувався викидом білого диму, постраждали четверо фахівців.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 8,9 стався в Японії 11 березня, він викликав цунамі понад десять метрів. Епіцентр землетрусу знаходився в 373 кілометрах на північний схід від Токіо, його вогнище залягав на глибині 24 кілометрів. Поліція повідомляє про загибель не менше 1000 людей. Майже 1,13 тисячі отримали поранення.

На АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" після землетрусу був введений режим НС через виходи з ладу системи охолодження. На "Фукусіма-1" фахівцям вдалося вивести частину газу, що скупчився в захисній оболонці реактора, усунувши загрозу її руйнування.

Проте о 15:36 за місцевим часом (8:36 за Києвом) на АЕС стався вибух. Радіаційний фон на кордоні пошкодженої АЕС почав підвищуватися, жителям рекомендували закрити вікна, вимкнути кондиціонери і не виходити з будинків. Під час вибуху чотири людини отримали поранення.

Тим часом Японію продовжує трясти. За добу відбулося уже 70 землетрусів.

Зараз ви читаєте новину «З японської АЕС радіація йде в атмосферу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути