пʼятниця, 11 березня 2011 21:22

Екологи налякані можливими викидами радіації на АЕС Японії

Екологи налякані можливими викидами радіації на АЕС Японії

У російському відділенні "Грінпіс" побоюються аварій на АЕС у Японії після землетрусу і цунамі і заявляють, що вони можуть призвести до непередбачуваних наслідків.

"Все залежить від напрямку вітру, але якщо там відбудеться серйозний викид на атомній електростанції, то, безумовно, все це може долетіти до Росії", - заявив директор з програм "Грінпіс Росія" Іван Блоков.

"Якщо згадати наслідки Чорнобиля, то тоді всієї північної півкулі торкнулися  викиди з Чорнобильською АЕС. Якщо станеться аналогічна аварія, то можна уявити собі масштаби", - сказав еколог.

І. Блоков зазначив, що японська влада  заявляє - реактори на АЕС після землетрусу і цунамі заглушені.

"Цей випадок ще раз показує, що будувати атомні станції в сейсмонебезпечних зонах надзвичайно небезпечно", - сказав представник "Грінпіс".

І. Блоков сказав, що в Японії на АЕС у минулому були проблеми.

"З'ясувалося, що в Японії приховували, в тому числі від контролюючих органів, тріщини на стінах реактора. Зараз ми не знаємо їх стан", - заявив еколог.

"Прогнозувати що-небудь зараз дуже важко, але у нас є досвід Чорнобиля. Тоді  найсильніше постраждали території, що знаходилися в радіусі від тисячі до півтори тисячі кілометрів від станції. Таким чином, зараз в зоні потенційного ризику знаходяться Хабаровськ, Південно-Сахалінськ і Владивосток ", - наполягають у "Грінпіс Росії".

"Жоден ядерний об'єкт не застрахований від великої аварії. Якщо навіть у такій благополучній і дисциплінованою країні як Японія, АЕС не розраховані на  землетруси такої потужності, то, що тут скажеш про можливі наслідки розвитку ядерної енергетики в Росії чи Туреччині. Питання стоїть не в тому, станеться аварія чи ні, питання в тому - коли вона відбудеться ", - сказав еколог.

"Ми сподіваємося, що японські атомники впораються з ситуацією, але потрібно засвоїти урок: треба згортати небезпечні будівництва нових АЕС і розвивати енергетику на основі поновлюючих джерел енергії та енергоефективних технологій", - сказав І. Блоків.

"Є речі, з якими нам не дано впоратися. Яким би сучасним  не був захист атомної станції, будувати реактори в сейсмічно небезпечних зонах - це ідіотизм. На жаль, поганий приклад Японії найближчим часом збираються наслідувати Італія і Туреччина", - зазначає геолог Борис Голубов.

Екологи заявили, що їх турбує стан атомних електростанцій, а також інших небезпечних промислових об'єктів, у тому числі хімічних і нафтопереробних заводів у Японії.

"На декількох АЕС сталося аварійне відключення енергоблоків, повідомлень про витоку радіації поки не надходило. Найбільш критична ситуація склалася зараз на атомній станції Фукусіма - в результаті цунамі тут виникли проблеми з охолодженням реактора. Відразу після землетрусу також надійшла інформація про аварійну ситуацію на АЕС Онагава в префектурі Міяги. У турбінному залі станції виникла пожежа. Однак, за останніми повідомленнями, її вдалося згасити ", - повідомляє сайт "Грінпіс".


Зараз ви читаєте новину «Екологи налякані можливими викидами радіації на АЕС Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути