середа, 31 травня 2006 13:47

Французькому шампанському загрожує радіація

Сьогодні представники організації Greenpeace заявили, що сховище радіоактивних відходів Centre Stockage de l`Aube (CSA) у східній Франції становить загрозу для всесвітньо відомої марки ігристого вина.

Greenpeace стверджує, що менш ніж за 10 км від виноградників Шампані грунтові води виявилися радіоактивними. У сховищі CSA переважно містяться відходи французьких компаній Electricite de France (EDF) і AREVA, а також зберігаються відходи зарубіжних компаній.

В результаті досліджень Greenpeace іншого ядерного сховища ANDRA в Нормандії з`ясувалося, що рівень радіоактивності грунтових вод, які місцеві фермери використовують для поливу, в 90 разів перевищує європейський рівень безпеки.

- Нас переконували десятиліттями, що сховища ядерних відходів ніколи не "потечуть", оскільки вони відповідають найвищим стандартам. У реальності ж сховище в Нормандії - катастрофа, а зі сховища в Шампані вже почалися радіоактивні витоки, - розповів Шон Бберні, представник Greenpeace International.

- Влада вже в курсі про проблеми в конструкції сховища в Шампані. Але це лише початок проблеми. Вона багаторазово зросте, коли ядерні витоки стануть безконтрольними. Тоді Франція зіткнеться з кризою в провінції Шампань не лише екологічною, а й соціальною і економічною. Виробники шампанського, по суті, одержали ядерні бомби уповільненої дії,- сказав він, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Французькому шампанському загрожує радіація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути