Ексклюзиви
понеділок, 07 травня 2007 16:50

Радіація на донецькому полігоні перевищує норму у 28 тисяч разів

Максимальне радіоактивне випромінювання на Іллічівському полігоні Донецької області в 28 тисяч разів перевищує норму. Про це повідомила заступник головного державного санітарного лікаря Донецької обласної санепідемстанції Лариса Гусєва.

"Згідно з попередніми даними, фахівці Інституту знайшли на полігоні точку з максимальною потужністю випромінювання 700 тис. мкр/год., а джерелом випромінювання є радіоактивний елемент Цезій-137. Остаточна причина радіоактивного зараження території полігону буде названа пізніше, її ми поки не знаємо", - сказала Гусєва.

При цьому вона нагадала, що природні фонові показники радіоактивності в області становлять до 25 мкр/год.

Гусєва уточнила, що "зараз Інститут ядерних досліджень та Інститут гігієни й екології роблять експертизу". "Це займе тиждень-два. Тоді вже нам дадуть остаточні результати про склад речовини, знайденої на полігоні", - сказала Гусєва.

При цьому вона висловила впевненість, що Цезій-137 "на полігон був внесений штучно". Санлікаря.

Гусєва також повідомила, що "зараз на полігоні вибирається тип захисної плівки, яка буде застосована для пилоподавлення". Вона також підтвердила, що "після отримання проектної документації з полігону передбачається вивіз радіоактивного грунту".

"На це піде місяць-півтора", - додала Гусєва.

17 квітня 2007 року на території промислового полігону на землях Іллічівської сільської ради в Костянтинівському районі Донецької області було виявлено ділянки з підвищеними рівнями радіоактивності. Гамма-фон на ділянці становив понад 3000 мкр/год. при природних фонових показниках радіоактивності в Донецькій області до 25 мкр/год, пише УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «Радіація на донецькому полігоні перевищує норму у 28 тисяч разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути