пʼятниця, 11 березня 2011 22:08

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

На японській АЕС стрімко підвищився рівень радіації: можливий викид

На японській АЕС стрімко підвищився рівень радіації: можливий викид

Усередині АЕС в японській префектурі Фукусіма підвищився рівень радіації. Якщо ситуація розвиватиметься у тому ж ключі, не виключений викид радіації.

Підвищений рівень радіації зафіксували в турбінному відділенні першого реактора АЕС, де весь день намагалися відновити систему охолодження реактора, яка вийшла з ладу внаслідок потужного землетрусу в Японії.

Зростання радіоактивного фону пояснюється збільшенням тиску усередині реактора, зупинити який фахівцям поки не вдається.

Раніше японський прем'єр Наото Кан закликав населення не панікувати, заявивши, що витоку радіації на атомних електростанціях в Японії в результаті землетрусу не сталося.

Однак, судячи з останньої інформації, фахівцям не вдається остаточно усунути проблему з енергопостачанням реактора. США терміново направили до Японії вантаж з охолоджувальними матеріалами для АЕС.

Британський фізик-ядерник Уолт Паттерсон заявив, що на АЕС в Фукусіма, ймовірно, зафіксована серйозна проблема, яку необхідно вирішити в найкоротші терміни. "Якщо її не вдасться вирішити протягом найближчих годин, то справа стане дуже серйозною", - повідомив він.

За словами Паттерсона, "якщо пошкоджено сердечники, то паливні стрижні можуть загостритися і розплавитися, а це найстрашніший кошмар для будь-якого фізика-ядерника".

АЕС в префектурі Фукусіма є однією з найбільших у світі. Про всяк випадок з довколишніх районів було проведено евакуацію населення. Свої домівки залишили більше трьох тисяч людей.

Одразу після землетрусу робота всіх АЕС на території Японії була припинена. На одній зі станцій почалася пожежа, проте через декілька годин її було ліквідовано.

Зараз ви читаєте новину «На японській АЕС стрімко підвищився рівень радіації: можливий викид». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути