субота, 12 березня 2011 14:22

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японією пройшли ще більш ніж тридцять підземних землетрусів

Японією пройшли ще більш ніж тридцять підземних землетрусів

Серія з більш ніж тридцяти підземних землетрусів магнітудою від 5,0 до 6,8 сталася в суботу 12 березня на східному узбережжі Японії, повідомляє Геологічна служба США.

Підземні поштовхи зафіксували в районі острова Хонсю - найбільшого острова Японського архіпелагу, де в п'ятницю стався один з найпотужніших в історії Японії землетрусів магнітудою 8,9.

Нагадаємо, за даними Tokyo Electric Power, о 15:36 (10:36) на АЕС Фукусіма після сильного підземного поштовху пролунав вибух, а після нього з'явилося задимлення. Генсек уряду Японії Юкіо Едано заявив, що вибух на електростанції не зачепив ядерного реактора.

Тим часом на острів Хонсю продовжують накочуватися величезні хвилі. Цунамі заввишки близько 4 метрів майже повністю знищило населений пункт в префектурі Івате.

Рівень води піднявся до третього поверху будівель, хвилі меншої висоти періодично накривають прибережні райони на північному сході Хонсю.

У всіх постраждалих районах проходить рятувальна операція. Зараз всі сили спрямовані на пошук людей під завалами. У містах поступово відновлюється транспортне сполучення.

Навіть звичні до землетрусів японці шоковані подією. "Я пам'ятаю великий землетрус, коли ще був школярем. Але те, що відбулося вчора, дійсно шокувало мене", - говорить Казуо Морі, офісний працівник.

"Я шокована. Я ніколи не бачила землетрусів. Мої японські колеги говорять, що такого пекла на їхніх пам'яті не було", - розповідає Джоанна Райт, вчитель англійської мови.

"Вони випускають брошури Як поводитися під час землетрусів. Але коли воно дійсно трапляється, про що може бути мова? Усі охоплені панікою, ніхто нікому не допомагає", - говорить Кійоші Каназава, офісний працівник.

Землетрус, що відбулвся в п'ятницю, став найпотужнішим у Японії за всю історію спостережень і викликав руйнівне цунамі. Кількість жертв може сягнути 1600 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Японією пройшли ще більш ніж тридцять підземних землетрусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути