Ексклюзиви
пʼятниця, 04 лютого 2011 00:15

Затриманих "тризубівців" б'ють і підвішують на "дибу"

Автор: фото з сайта ua.vvnews.info
  Андрій Тарасенко
Андрій Тарасенко

Запорізька міліція катує затриманих членів організації "Тризуб" ім. Степана Бандери. Про це заявляють "тризубівці", яких правоохоронці випустили на волю. Усього по Україні заарештували 12 активістів організації. Їх підозрюють у підриві пам'ятника Сталіну у Запоріжжі 31 грудня.

— Я у запорізькому СІЗО був п'ять діб. Кормили борщем та гороховою кашею три рази на день, — розповідає 28-річний Андрій Тарасенко, заступник центрального проводу "Тризуба". Його затримали в Івано-Франківську і чартерним рейсом відправили до Запоріжжя з іншими "тризубівцями". — Зі мною розмовляли чоловік 40. Різні міліціонери по-різному ставилися. Було, зайшов у кабінет під час допиту якийсь лівий опер, не маю уявлення, хто це. Бив мене руками по тілу та голові. Тепер там хлопців б'ють. Іноді вішають за руки, зв'язані за спиною. Це називається "диба". У такому стані вимагають зізнання.

Звідки у вас інформація про тортури інших затриманих?

— Це переповідають їхні адвокати. Точно катували Василя Лабайчука й Анатолія Онофрійчука.

Ставлення можна охарактеризувати так — бєспрєдєл. У Запоріжжі звертатися зі скаргами до начальників міліції марно. Ніхто нічого не хоче говорити ні нам, ні адвокатам. Адвокатів не допускають до затриманих. Їм просто неможливо пробитися. Адвокат приходить і говорить міліціонерам, що хоче захищати одного із хлопців. Але потрапити у СІЗО для підписання договору не може. Такого міліція взагалі не допускає. Підписує його з рідними. Без адвокатів проводять судові засідання. Максимум, що ми знаємо — лише прізвища слідчих від адвокатів. Лише у вівторок ми дізналися про харків'янина Юрія Пономаренка та затриманого в Криму Віктора Давиденка. Вони знайшлися також у запорізькому СІЗО. Вони до сих пір не мають адвокатів, їм не передають передачі.

Хто оплачує адвокатів?

— "Тризуб". Послуги адвокатів коштують від 1000 гривень на день. Іноді робота оплачується погодинно. Гроші збирають за рахунок добровільних пожертв.

Як просувається справа, висунули звинувачення?

— Триває досудове слідство. Кого затримали на 10 днів, то дали по два місяці СІЗО. Адвокати подали апеляції.

Зараз ви читаєте новину «Затриманих "тризубівців" б'ють і підвішують на "дибу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути