четвер, 06 січня 2011 00:30

Пам'ятник Сталіну рознесла вибухівка в господарській сумці

Автор: фото: Reuters
  Слідчі оглядають залишки пам’ятника Йосипу Сталіну після вибуху, що стався у Запоріжжі 31 грудня
Слідчі оглядають залишки пам’ятника Йосипу Сталіну після вибуху, що стався у Запоріжжі 31 грудня

У Запоріжжі за півтори години до Нового року кілька чоловіків проходили повз обком Компартії. Один із них переліз огорожу й причепив господарську сумку на пам'ятник Йосипу Сталіну, що стояв у дворі. За якийсь час пролунав вибух. У сумці лежав саморобний вибуховий пристрій, припускають міліціонери.

Вибух розніс скульптуру на друзки. Осколками пощербило стіну обкому, вибило шибки. За фактом порушили кримінальну справу, шукають підривників. Їм загрожує до 10 років в'язниці. Від коментарів правоохоронці відмовляються. З людей ніхто не постраждав, бо охоронця у офісі не було. Приміщення обкому КПУ обладнане тривожною кнопкою, сигнал від якої надходить до управління державної охорони.

У справі про знищення монумента міліція затримала голову запорізької "Свободи" Віталія Подлобнікова та заступника глави з молодіжних питань цієї організації Юрія Гудименка.

— Міліціонери вломилися до нас додому, не пред'явили повістки і не надали жодних пояснень, — каже 46-річний Віталій Подлобніков. — У міліції не висунули звинувачень, не повідомили, в якості кого ми там знаходимося. До нас не пускали юриста. Не давали ні їсти, ні пити. Мене протримали 11 годин, Гудименка — 14. Я весь час перебував у тютюновому смороді — слідчі постійно курили. Потім весь день боліла голова. Нас намагалися переконати, що ми винні в підриві пам'ятника. Вони це називали бесідою. Вилучили мобільні телефони. Після того з рахунку зникли гроші, а база даних контактів була переписана.

Допитані поскаржилися на дії міліції в прокуратуру.

За два дні перед вибухом голову пам'ятника Сталіну відрізали болгаркою. Відповідальність за це взяла організація "Тризуб" ім. Степана Бандери. Однак від підриву "тризубівці" відхрещуються.

— Це нелогічно — відрізати, а потім підривати, — пояснює перший заступник головного командира "Тризуба" Андрій Тарасенко, 28 років.

Роботу Державної служби охорони комуністи вважають неефективною.

— Будемо розраховувати тепер на власні сили, — каже другий секретар Запорізького обкому КПУ 31-річний Олександр Зубчевський. — Охорону посилимо. Захищатимемося і зброєю.

Комуністи обіцяють відновити пам'ятник. Попередній виготовили з крихкого сплаву алюмінію та кремнію — силуміну. Його відкрили торік 5 травня.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Сталіну рознесла вибухівка в господарській сумці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути