четвер, 30 грудня 2010 06:45

Ольга Наам п'ять років добивалася покарання для вбивці сина

Автор: фото з архіву Ольги Наам
  Ольга Наам на могилі сина Олександра у 2005 році
Ольга Наам на могилі сина Олександра у 2005 році

Понад п'ять років 60-річна Ольга Наам із міста Маріуполь на Донеччині домагалася покарання для вбивці свого сина. Витратила всі заощадження — 85 тис. грн.

— Я 10 років займаюся справами аварій, — каже Людмила Микитiна, правозахисник із Донецька. — Випадок з Ольгою Василівною унікальний. Вона посадила мажора.

25-річний Олександр Наам був директором будівельної фірми. Жив у селищі Безіменне неподалік Маріуполя. 24 вересня 2005 року з другом Левом Нестеровим їхав мотоциклом "ява". Їх збив "Опель Омега". Водій легковика 26-рiчний Віталій Швидкой розвертався на дорозі й не побачив перешкоди. Кажуть, перед тим випив на хрестинах.

— "Опель" виїхав з узбіччя за 50 метрів від мотоцикла, — згадує свідок аварії. Не називається. — Перегородив півдороги. Саша хотів його об'їхати, включив лівий поворот. Машина дала по газах.

Олександр із пасажиром розлетілися по різні боки. Наам дістав перелом черепа і помер наступного дня. Пасажир одужав.

— Я була на місці аварії за хвилини, — говорить Ольга Наам. — Саша був іще притомний. А Швидкой лика не в'язав.

Після мотоцикла "опель" ударився об стовп. Даїшники допомогли витягти машину. Експертизу на наявність алкоголю в крові Віталієві не робили.

— Кримінальну справу не відкривали півроку, — продовжує Ольга Василівна. — Слідчий казав: "Ваш син — це ваша проблема, а мені треба рости". І став начальником слідчого відділу. Слідча з Донецька за 10 днів опитала всіх свідків і раптом — справа закрита, "встановити особу винного неможливо". Як так, питаю. А вона: "Мене змусили".

Ольга Наам не знала, чому міліціонери не хотіли покарати Віталія і погрожували їй та свідкам. Замість установлених двох місяців слідство тривало понад три роки.

— Говорили: "Якщо справа дійде до суду, ти не дійдеш додому", — каже Ольга Василівна. — Я не розуміла, хто за цим стоїть. Уперше почула прізвище в лютому 2007 року. Перед засіданням суду Віталій сказав нашому адвокату: "Даремно стараєтеся. Буде так, як скаже Сабардiн". Виявилося, Микола Іванович Сабардін — рідний дядько Швидкого. У той час працював начальником управління юстиції в Донецькій області, доти був заступником прокурора області.

Віталія амністували, він і далі сідав за кермо. Ольга Наам оскаржила рішення. В січні 2009-го суддя райсуду Лариса Бельченко вилучила водійські права в Швидкого.

— На наступному засіданні його адвокат питав суддю: "Хто дозволив?".

У квітні того ж року до райсуду Новоазовська приїжджали Микола Сабардiн і двоє народних депутатів.

— Сабардiн назвався міністром енергетики, — говорить сестра загиблого Оксана Линкевич, 37 рокiв. — А ті мужики не назвалися, хоча поводились як хазяї, приїхали на джипі. Кричали судді: "Та хто ти така?".

— Добре понервувала, — говорить суддя Лариса Бельченко, 42 роки. — Мене проклинали, чоловіки зі значками нардепів зривали засідання. З боку звинуваченого мені пропонували гроші.

Ольга Наам двічі пробивалася на прийом до Миколи Сабардiна.

— Побачивши моє прізвище вперше, він доручив вести прийом заступникові. Удруге я зайшла зі знайомим депутатом, не представлялася. Сабардiн вийшов з усмішкою, але побачив і почервонів: "Як сюди потрапили?"

Справу Швидкого розглядали майже два роки, передавали по судах. Микола Сабардін зустрічався із головою суду та прокурором, однак вину його племінника доводили 12 свідків і три експертизи. У жовтні 2010 року Сабардін помер. А 4 листопада апеляційний суд виніс вирок Віталієві — п'ять років колонії.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Наам п'ять років добивалася покарання для вбивці сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути