пʼятниця, 03 грудня 2010 01:45

Параска Королюк померла перед телевізором

"Ви би бачили, яка вона файна в труні лежала. Наче квітка. Красивіща, як за живота (життя. — "ГПУ"). Така, що от тіки встати і йти. Тіко 71 рік мала, ще могла би жити", — каже прибиральниця у Дорогичівській школі 70-річна Наталія Бабин. Спирається на дерев'яну саморобну швабру з намотаним на неї вовняним светром. Вона була найкращою подругою героїні Майдану — Парасковії Королюк. Та померла 26 листопада в селі Дорогичівка Заліщицького району Тернопільщини.

— Параска ще тут не жила, а ми вже зналися. В 1990-х вона їздила по селах, торгувала турецькими лахами. Куртки, хустки возила. У мене часом ночувати зупинялася. Потім сусідами стали. Як і вона, я без чоловіка жила, то любила жартувати: казала Парасці, най бере собі Шуфрича, а мені приведе Порошенка, — згадує Наталія Гнатівна.

Параска Королюк переселилася в Дорогичівку наприкінці 1990-х. Переїхала із сусіднього села Садки до дочок, які пішли сюди в невістки. Зараз тут живуть 840 осіб. До 11-річної школи ходять 105 дітей. Дехто з прилеглих Литячів, Шутроминців та Хмелевої. Дорогичівка — одне з найвіддаленіших сіл області, але його вважають заможним. Донедавна тут працював потужний цегельний завод.

— Зараз рідко яка хата, де нікого на заробітках не було би, — розповідає завуч місцевої школи 49-річна Надія Війтишин. Підводить до вікна учительської, з якого видно дахи будинків на сусідній вулиці. — Он та зеленкувата хата — там у хазяїна син і дочка у Франції. З тої хати, що нижче, з червоним дахом — у Чехії. Он там, де дах із металочерепиці — чоловік із жінкою і сином з Іспанії вернулися. Маємо в суботу храмове свято, то трохи людей поз'їжджалося.

На місцевих виборах у Дорогичівці майже 100 осіб проголосували за Партію регіонів. Райраду очолив "регіонал".

— Уже пропав у людей той революційний запал, — говорить учителька історії 37-річна Ольга Луб'як. Їздить на роботу із Шутроминців. — 2004-го в селі вважали стидом за "Регіони" голосувати. Був за них один, але чоловік — несповна розуму. Як молодь ішла попри його хату, то кричала "януковець". А тепер у нас щось 19 голосів за них. Люди зневірилися. Йдуть за тими, хто гроші дає.

— Ющенко, Юлька і той третій... Луценко, мають вклякнути на коліна і просити у всього народу, в тому числі й у Параски, прощення, — додає прибиральниця. — Скільки люди на Майдані намерзлися, так боліли за них. Я Парасці казала: вистоялася на Майдані, маєш ордени, добилася пенсії на 3 тисячі гривень — то сиди дома, пильнуй хату. А вона до посліднього в Київ їздила. Тим Києвом себе і добила.

Від чого померла Параска Королюк — невідомо. На розтин тіла не возили. Рідні підозрюють, що відірвався тромб біля серця, бо смерть була раптова. За кілька хвилин до цього Парасковія Василівна дивилася по телевізору фільм "Обручки". Чекала на виступ Ющенка в програмі "Велика політика".

— Мама перед тим пару днів казала нам, що помре раніше за свата. А в нього четверта стадія раку, — схлипує дочка 48-річна Ганна Хандашко. — Моя Оксана ще на неї накричала. Сказала: "Що ви таке собі дурне думаєте?". То тепер до сповіді буде йти, що голос на бабцю підняла.

— Після похорону пес цілими днями виє, неможливо слухати, — говорить друга донька, 38-річна Марія Леонова. — Я вже пару раз виходила його патиком бити, але не помогає.

Середульша дочка Параски Королюк поїхала до Києва на зустріч із Миколою Катеринчуком. Той обіцяв допомогти родині. Ще раніше за Парасковією Василівною в столиці закріпили кімнату в малосімейному гуртожитку. Зараз родичі хочуть переписати її на онуку.

Дехто з селян пропонує назвати вулицю, де жила Королюк, або її іменем, або Помаранчевою. Зараз вона Молодіжна.

— Так її назвали тоді, коли там молодь селилася, а зараз живуть одні пенсіонери, — каже сільський голова 50-річний Василь Перців. — Правда, прийдеться купу документів переробляти. То, що Королюк для села багато зробила, — факт. Добилася через Романа Безсмертного, щоб у Дорогичівку газ провели — за то бабі шана по-любому. Так само цегельному заводу ліцензію на кар'єр зробила. Без неї буде тяжче.

Зараз ви читаєте новину «Параска Королюк померла перед телевізором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути