четвер, 25 листопада 2010 17:40

Військових перенавчають на секретарів

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Викладач англійської мови Уманського агротехнічного коледжу Руслана Денисюк перевіряє, як переклав текст старший прапорщик  Микола Годованюк (ліворуч у формі)
Викладач англійської мови Уманського агротехнічного коледжу Руслана Денисюк перевіряє, як переклав текст старший прапорщик Микола Годованюк (ліворуч у формі)

Із кінця вересня військовослужбовці з Уманської частини безкоштовно вчаться на курсах секретарів та операторів комп'ютерного набору. На навчання відібрали звільнених у запас, або тих, хто планує звільнятися.

— У групі 29 осіб, із них семеро жінок. Вік військових 25–45 років. Серед слухачів є три вдови військовослужбовців. Для цивільних, які хотіли б отримати ту ж спеціальність, навчання коштує 970 гривень, — розповідає методист Уманського агротехнічного коледжу, на базі якого проходить навчання, Микола Бессараб, 64 роки.

У великій аудиторії за партами по двоє сидять чоловіки та жінки. Дехто у формі. На кожному столі комп'ютер. Перед курсантами лежать конспекти. Військові читають і перекладають з англійської текст про мільярдера Біла Ґейтса.

— Людям у такому віці англійська дається важко. Проте всі готуються, роблять домашні завдання, — каже викладачка 34-річна Руслана Денисюк.

— Мені подобається діловодство, ділова українська, робота з комп'ютером, — каже старший прапорщик 37-річний Микола Годованюк. Сидить із товаришем на третій парті. — Ще не знаю, чим займатимуся після звільнення в запас. Але, думаю, знання знадобляться. Родина мене підтримує. Син щоразу, як приходжу, розпитує і перевіряє, що вивчив на комп'ютері.

Військовослужбовці вивчають економіку, основи правових знань, учаться працювати з комп'ютером та офісною технікою. Опановують також діловодство, машинопис, техніку пошуку роботи, правила дорожнього руху, етику і культуру спілкування.

— Охочих навчатися було багато. Той, хто не потрапив у цю групу, зможе вчитися в наступній, її набиратимуть із нового року, — розповідає старший групи, заступник командира зенітно-ракетної бригади Олександр Дорофєєв, 36 років. — Я і сам навчаюся, конспектую все. Для військових після звільнення всі ці предмети знадобляться. Під час навчання всі рівні — і майори, і прапорщики, і капітани.

Зараз ви читаєте новину «Військових перенавчають на секретарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути