четвер, 02 вересня 2010 17:35

"Якщо не виберуть, трагедії не робитиму"

Міський голова Умані 58-річний Юрій Бодров балотуватиметься від Партії регіонів. 11 серпня він отримав партійний квиток.

Бодров керує Уманню 16 років. Починав у Комуністичній партії. Довгий час був безпартійним. На виборах 2006-го набрав 16 910 голосів і став першим із восьми кандидатів.

— У Партії регіонів є програма, я її підтримую, — заявляє Юрій Іванович. — Мені перед уманчанами ні за що не соромно. Є дефіцит бюджету, який, думаю, ми подолаємо.

Мер Кам"янки Олександр Шамрай, 40 років, минулого року став членом Партії регіонів. Планує висуватися на другий термін. До того був безпартійним. 2006-го здобув перемогу як міський голова і також пройшов до районної ради від комуністів.

Запам"ятався тим, що по всьому місту встановив жовті сміттєві баки, освітлив більшість вулиць. Невідомі кілька разів били вікна меру — на роботі та вдома.

Міський голова Городища Олександр Зварич, 54 роки, на вибори піде від Соціалістичної партії, членом якої є з 2000-го.

— Конкуренцію передбачаю досить серйозну, — каже. — Напевно, будуть і брудні звинувачення. Не виключаю й тиску на кандидатів із боку правоохоронців.

52-річний Юрій Плосконос, мер Шполи, ще розмірковує, до якої вступити партії. Каже, має пропозиції місцевих осередків і є чим переконати виборців голосувати за нього:

Секретар і заступник мають удвічі більшу зарплату, ніж я. Дерибанять міські гроші

— Я чотири роки тому перед виборами пообіцяв повністю реформувати систему теплопостачання міста. Сьогодні енергозатратного централізованого опалення немає, як і 700-тисячного боргу за газ на початок моєї каденції. Люди перейшли на індивідуальне опалення, установи і заклади — на міні-котельні. Тепер гарантую шполянам за рік реформувати водопостачання, зробити його щодобовим. Думаю, такий аргумент подіє. Якщо не виберуть, трагедії не робитиму. Як педагог, із радістю працюватиму біля дітей.

Публічно заявив, що боротиметься за посаду вчетверте і мер Канева Василь Коломієць, 52 роки. Він безпартійний, ще не визначився, до якої політичної сили пристати.

Ітиме на другий термін і міський голова Сміли Андрій Колесник, 39 років. Городянам його діяльність запам"яталася скандалами в міській раді щодо реформування комунальної сфери. У результаті тепло- та водопостачання перейшло в приватні руки. Водії називають смілянські дороги найгіршими в області.

— Я вважаю, що громада має обирати особистість, а не партію, — каже мер Христинівки Микола Наконечний, 48 років. — Коли кандидат іде на вибори від партії, це означає, що він нічого не зробив і не може зробити сам, а покладається на підтримку однопартійців. Себе головним претендентом не вважаю, є молоді перспективні люди. Зараз про перемогу говорити рано. Від якої партії ніколи не пішов би на вибори не скажу — не хочу когось образити.

— Людей заганяють у глухий кут, допускаючи до участі у виборах лише представників партій, — вважає міський голова Корсуня-Шевченківського Михайло Самойленко, 57 років. Він двічі перемагав на виборах як безпартійний. Ще не визначився, під чиї прапори ставати. — Партії та їхні лозунги на місцях ні до чого. Люди будуть дивитися, що конкретно на місці хочеш зробити, чи вже зробив. От я обіцяв перед минулими виборами зайнятися освітленням усіх 200 вулиць. 64 вже устигли освітлити.

Не бачить для себе конкурентів на наступних виборах міський голова Тального.

— Багато хто називає мене трудоголіком, бо я працюю ради справи, а не грошей. Хоч це сьогодні для багатьох смішно, — каже Олександр Біленко, 58 років. — Треба б уже й дать дорогу молодим, але ж кому довірить? У державі повністю зруйнована система підготовки кадрів. На більшості посад випадкові, далекі люди, котрі нічого не вміють. От за мого мерства помінялися 10 голів райдержадміністрації. Половини з них там і духу не мало б бути. Багато знайомих радять іти на четвертий строк. Може, й піду. Як ні, то в мене пенсія, як колишнього міліціонера, непогана. Буде за що жити.

Міський голова Чигирина 64-річний Володимир Братчик брати участь у виборах не хоче.

— Мені ця свора під назвою міська рада не дає працювать, — розповідає телефоном. — Не можу зібрати сесію, скасувати незаконні рішення. Більшість депутатів, то шайка злодіїв. Секретар і заступник мають удвічі більшу зарплату, ніж я. Дерибанять міські гроші, розтягнули майно, а управи на них ніякої немає.

"Із мене досить державної служби. Одні нервотрьопки"

На посади селищних голів закон дозволяє балотуватися самовисуванцям. Серед райцентрів Черкащини — п"ять селищ.

— Я непартійний і не хочу себе ототожнювати з якоюсь політичною силою, — каже селищний голова Маньківки 47-річний Сергій Скакун. — Якщо котрась із партій агітуватиме за мене, добре. Братиму виборця не лозунгами. Скажу, що зробив і що гарантую зробити. Я реформував житлово-комунальну систему капітально, погасили 2 мільйони боргів. Селище перейшло на індивідуальне опалення. Тепер кажу, що найду 1,5 мільйона на капремонт доріг уже в наступному році. Думаю, виберуть.

— А з мене досить державної служби, — говорить Надія Лисак, 56 років, селищний голова Катеринополя. — Одні нервотрьопки. Грошей у бюджеті ні на що не вистачає. 23 роки на держслужбі, з них чотири головою селища. Ні вдень, ні вночі немає спокою. Я давно рішила йти. 2 тисячі пенсії маю, вистачить. Буду з 4-річною внучкою Софійкою няньчитися.

На відпочинок іде й селищний голова Драбова 62-річний Іван Осадчий. На посаду його обирали чотири рази.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не виберуть, трагедії не робитиму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути