пʼятниця, 30 квітня 2010 07:02

Четвертокласник Андрій Герасимів замерз у полі

Автор: фото з архіву загальноосвітньої школи у селі Ямпіль Чортківського району Тернопільської області
  Андрій Герасимів (праворуч від учительки) із однокласниками і класним керівником Оксаною Ониськів. Він ходив до школи замурзаним
Андрій Герасимів (праворуч від учительки) із однокласниками і класним керівником Оксаною Ониськів. Він ходив до школи замурзаним

Полем за селом Мухавка Чортківського району Тернопільщини 17 квітня їхав тракторист. На землі побачив хлопчика, одягненого у сорочку і шорти. Над ним скавчав собака.

Чоловік побоявся узяти хлопчика. Викликав міліцію, "швидку"" і поїхав до найближчого села кликати людей на поміч. Коли приїхали медики, хлопчик ледь дихав. Йому надали першу допомогу, розтирали тіло, робили штучне дихання, масаж серця. Він помер від переохолодження. Селяни упізнали Андрія Герасиміва, 9 років, із села Ягільниця.

Андрій — старший син 29-річного Петра Циганкова і 26-річної Любові Герасимів. Петро працює конюхом, дружина доглядає доньку Аллу, 3 роки. Мешкають в однокімнатній хаті.

— Вони живуть одним днем, — каже Віра Лов"як, секретар Ягільницької сільської ради. — Що мають, відразу проїдають, потім ходять голодні. Але добрі люди допомагають. Андрійко весь час бігав селом замурзаний, бідно вбраний. Він учився в четвертому класі Ягільницької загальноосвітньої школи.

— Щодня чи не найперший приходив, — розповідає Оксана Ониськів, його класний керівник. — Вчився посередньо, на уроках не міг зосередитися, але вперто сидів до останнього уроку. До школи ходив замурзаний, одягнений абияк. Я та й інші вчителі частенько давали йому майже новий одяг, з якого виросли діти. Але він його не носив, казав, що мама береже на великі свята. Востаннє ми бачили його напередодні. На п"ятому уроці з техніки безпеки він уважно слухав, як поводитися у ситуації, коли життю загрожує небезпека. Опісля пішов додому.

Односельці часто купували Андрієві печиво, солодощі

Односельці часто купували Андрієві печиво, солодощі чи іншу їжу. Допомагав йому і місцевий священик — отець Олег.

— Торік усі третьокласники відвідували уроки релігієзнавства. Андрій спочатку пропускав навчання. Я сказав, що не допущу його до першого причастя і сповіді, якщо не вивчить "Символу віри" і "Отче наш", — говорить отець Олег. — Він вивчив.

За хлопчиком постійно бігав сусідський пес.

— Коли люди прибігли до матері Андрійка, вона сказала, що не знає за сина, — пригадує Оксана Ониськів. — Не знала, і чому він опинився на полі. А коли тіло Андрійка привезли додому, не дозволила занести його до хати. Запитала, навіщо його привезли, і зачинилася в хаті. Вийшла тоді, коли сина несли на цвинтар.

Чортківські правоохоронці планують порушити проти Любові кримінальну справу за неналежне виконання батьківських обов"язків.

Поховали хлопчика у новому одязі, який разом з труною купили за рахунок громади. Над могилою кілька годин скавчав пес.

Троє дітей задихнулися димом

Близько восьмої ранку 14 квітня 23-річна Галина Науменко із села Каришків Барського району на Вінниччині пішла на базар. У хаті залишила самих 3-річну Аліну, 2-річного Дмитрика та п"ятимісячного Владислава. Коли повернулася, з будинку валив дим. Сусіди вибили вікна. На ліжку знайшли дітей. Двоє були мертві, у Дмитрика прослуховувався пульс.

— Дитину терміново повезли в амбулаторію села, але дорогою вона померла, — розповідає Світлана Понура з обласного прес-центру Міністерства надзвичайних ситуацій. — Нещасний випадок трапився через дитячі пустощі з сірниками. Почав тліти матрац та постільна білизна. Полум"я як такого не було, його затушила матір. Але діти задихнулися димом. Наші працівники помітили сірники на ліжку, на якому знайшли малих. Також сірники були розкидані по кімнаті.

Батько дітей 23-річний Михайло в момент трагедії від"їхав у сусіднє село у справах.

— У нас по середам в селі приїздить виїзний базар, — зітхає Марія Нагорнюк, секретар Карижківської сільради. — Галя пішла щось купити поїсти. А дітей не було на кого залишити. Скільки її там не було, десь до години. Горе для батьків. Молоді, роботящі. Галина дома сиділа по догляду за дітками, Михайло підробляв, де тільки міг. Постійної роботи не мав. Проте, жили непогано. Малі вдягнуті, нагодовані.

Науменки переїхали в Каришків із сусіднього села Лісове у вересні 2009-го. Обоє звідти родом.

— Купили тут хату, — продовжує Нагорнюк. — Михайло сирота. Батько помер молодим, мати у 37 років. Він був найстаршим серед двох братів та сестри. Допомагав їх на ноги ставити.

15 квітня Галина і Михайло Науменки поховали дітей в сусідньому селі Лісове, де похована рідня Михайла.

Аріна КАНТОНІСТОВА

Зараз ви читаєте новину «Четвертокласник Андрій Герасимів замерз у полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути