пʼятниця, 30 квітня 2010 01:19

"У резиденції зараз усе ламають і будують по-новому"

"Кортеж Януковича тут пролітає кожен день. Їде дуже швидко. Мабуть, боїться, щоб не застрелили", — сміється жителька села Нові Петрівці під Києвом 40-річна Наталя. Її хата за кількасот метрів від колишньої державної резиденції "Межигір"я", де сім років тому оселився Віктор Янукович.

Відразу за межами столиці по Вишгородській трасі починається сосновий ліс із зеленими парканами урядових дач. Дорога практично без вибоїн. Зустрічаємо кількох працівників автодорожньої служби, які малюють розмітку.

Аби доїхати до маєтку президента, за 8 км від Києва треба повернути праворуч. Минаємо міліцейський патруль і кілька кілометрів котимося так званою дорогою Януковича. Її легко впізнати за чорним асфальтом зі свіжою розміткою та новими ліхтарями на узбіччі. Обабіч нові дво- і триповерхові котеджі. Подекуди в дворах видно басейни. Паралельно є гірша дорога. Нею їздять селяни з Нових Петрівців, чиї хати і городи починаються за кількадесят метрів.

Нова дорога впирається в шлагбаум, будиночок охорони і знак "В"їзд заборонено, крім автомобілів адміністрації". За 4-метровим зеленим парканом стіною стоять старі дерева. Це колишня держрезиденція "Межигір"я", а тепер — маєток президента України. Площа 140 га, повідомляла преса. Але місцеві селяни запевняють — щонайменше 200 га.

На газоні одного з котеджів неподалік шлагбаума порається чоловік.

— Кілька місяців тому працював у Януковича різноробом. Але пішов звідти, бо запропонували кращі умови, — каже 50-річний Богдан із Калуша на Івано-Франківщині. — У резиденції зараз усе ламають і будують по-новому. Мабуть, тепер плитка по 1000 доларів не підходить. Треба за 10 тисяч. Хлопці казали, що там строять розважальний центр. Іще збираються розводити всяких екзотічєских тварин. На господарстві чути незвичні крики. Може, і страуси. Чув, у нього на території розводять качок, гусей, кролів, фазанів, куріпок, свиней, корів і навіть кіз із великими задами.

Під"їжджає вантажівка з високими бортами. Із будки виходить охоронець і перевіряє документи. Показує рукою водієві, аби їхав до інших воріт.

Неподалік резиденції біля сільських хат люди садять картоплю.

Нічого доброго Янукович не зробив. Хіба шо ліхтарі поставили, що тепер увечері видно

— Нічого доброго Янукович не зробив, — говорить 40-річна Наталія.Хіба шо ліхтарі поставили, що тепер увечері видно. Коли був прем"єром, загородив нам шлагбаумом дорогу неподалік від себе. Довелося за безцінь продати землю коло самого "Межигір"я". Об"їжджати було далеко — півсела. Ми тоді влаштовували йому акції протесту. Ще нам не дозволяють ходити на шашлики в ліс. Міліція проганяє. Раніше у простих перехожих документи перевіряли сцикуни років по 25, із донецьким акцентом. Тому в нас майже всі голосували за Юльку.

Нижньою дорогою "для селян" прямує жителька Нових Петрівців 42-річна Галина Сидоренко.

— У Януковича будівництво йде повним ходом, — розповідає. — Бачу, як кожен день туди КамАЗи їздять. Оце ялинки везли — метрів по 7-8. Наші, які там працюють, кажуть, що є в нього кілька штучних озер. А будинок — на 600 квадратних метрів.

У "Межигір"ї" жили Косіор і Постишев

На території "Межигір"я" з ХІ ст. був Межигірський Спасо-Преображенський монастир. Обителлю опікувалися гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, а також Петро Калнишевський, останній кошовий Запорозької Січі.

Монастир підірвали 1934 року. На його місці збудували державну дачу для керівників Української РСР. Тут жили організатори Голодомору 1930-х Станіслав Косіор і Павло Постишев. Згодом — Микита Хрущов і Володимир Щербицький. Кожен наступний господар зносив дачу свого попередника.

Зараз ви читаєте новину «"У резиденції зараз усе ламають і будують по-новому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути