понеділок, 01 березня 2010 19:32

Як самому побороти застій жовчі в організмі

Як самому побороти застій жовчі в організмі

Кожен сьомий українець переніс ту чи іншу форму гепатиту. Однією з причин цього захворювання є застій жовчі.

"Гіркота в роті, важкість і болі у правому підреберрі і схильність до закрепів – це ознаки застою жовчі, - розказує гастроентеролог Олександра Расевич. – Також холіцестити, дискінезії впливають на психіку. Люди стають в"ялі, погано сплять, розвивається депресія. Особливо часто це турбує жінок. Стан загострюється навесні. Крім того, застояна жовч може бути токсичною для організму і викликати алергію".

Лікарі рекомендують лікуватися на мінеральних курортах. Однак, для досягнення ефекту воду треба пити 18-21 день.

В домашніх умовах можна робити сліпі зондування. Для цього натщесерце слід випити склянку мінеральної води із розчиненим холікінетиком - речовиною, що подразнює жовчний міхур.

Це може бути 2-3 столові ложки сорбіту чи магнезії. Кількість холікінетику залежить від маси людини. Після цього людина повинна полежати на правому боку на теплій грілці.

"Якщо жовч вийшла, мусить послабити кишечник, - розповідає гастроентеролог Наталія Мукан. - Хто переносить, може пити вранці натщесерце 1 столову ложку оливкової олії. Але потрібно вибирати продукт "першого віджиму". Для відтоку жовчі можна пити жовчогінні збори. Варто чергувати жовчогінний збір N1 і N2, щоб не було звикання. Корисно їсти мелену розторопшу. Одну чайну ложку приймайте з їжею.

Зараз ви читаєте новину «Як самому побороти застій жовчі в організмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути