четвер, 29 жовтня 2009 17:08

Жовчні міхурі почали видаляти за новою технологією

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Хірург Гадяцької районної лікарні Олександр Гриценко (ліворуч) та завідувач хірургічного відділення Юрій Приголовкін біля хірургічної стійки для лапароскопічних операцій. Лікарі кажуть, що їм незвично під час операції дивитися не в рану, а на монітор
Хірург Гадяцької районної лікарні Олександр Гриценко (ліворуч) та завідувач хірургічного відділення Юрій Приголовкін біля хірургічної стійки для лапароскопічних операцій. Лікарі кажуть, що їм незвично під час операції дивитися не в рану, а на монітор

У Гадячі позаминулої середи зробили першу операцію з видалення жовчного міхура за допомогою лапароскопа. Апарат дає можливість бачити черевну порожнину та її органи через проколи стінки. У них вставляють трубки і вводять камеру. Потім спеціальними приладами виймають жовчний міхур із камінцями. Хід операції видно на моніторі. За традиційною технологією, щоб дістатися до печінки хворого, роблять чималий розріз.

Прооперована 37-річна Тетяна з району каже, що хворіє сім років. Після операції почувається добре. Сидить на ліжку, всміхається. Її чоловік розгортає пакет і показує чотири світлі завбільшки з велику вишню і 25 дрібних камінців. Їх видалили з жовчного міхура. Камінці займають усю долоню.

— Хворі переносять операцію набагато легше, на п"ятий-шостий день виходять із лікарні, — говорить завідувач хірургії 55-річний Юрій Приголовкін.

Лапароскоп купили півтора року тому. З"ясувалося, що він не повністю придатний для роботи.

Камінці займають усю долоню

— Не перевірили одразу під час купівлі. Забракло досвіду, щоб оцінити, — зауважує Юрій Іванович. — Потім пройшли в Полтаві навчальні курси на робочому місці. Пробували зробити операцію взимку, але інструмент не підійшов, виявився бракованим. Потім за сприяння голови райради Анатолія Цимбала докупили прилади. Спеціально запрошували лікаря з обласної лікарні, щоб проконсультував.

Операцію за новою методикою роблять три лікарі одночасно. Поки що допомагають медики з Полтави.

Для жителів Гадяцького району операція безкоштовна, інші повинні зробити благодійний внесок.

Така методика підходить не всім хворим. Юрій Приголовкін наголошує, що в жодному разі не можна самостійно намагатися виганяти камінці з жовчного міхура.

Зараз ви читаєте новину «Жовчні міхурі почали видаляти за новою технологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути