вівторок, 16 лютого 2010 08:09

"Через цей завод довелося покинути хату"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янка Олександра Войтович показує на підприємство ”Сальдо” на вулиці Брюховицької. Скаржиться, що фабрика не зупиняється вночі і у вихідні дні
Львів’янка Олександра Войтович показує на підприємство ”Сальдо” на вулиці Брюховицької. Скаржиться, що фабрика не зупиняється вночі і у вихідні дні

Восьмий рік жителі вул. Брюховицької у Львові скаржаться на самопочуття. Причину вбачають у шкідливих викидах розташованого поряд підприємства "Сальдо".

— Проблеми зі здоров"ям почались 2002 року, — розповідає 65-річна Олександра Войтович із будинку N39. — Стала крутитися голова, нудило,  першило горло. Не знала, що коїться.

Оселя Олександри Володимирівни поділена на дві половини. В одній мешкає хазяйка, в другій — її сестра з родиною. Неподалік — "Сальдо", яке виготовляє бетонні вироби та штучний лицювальний камінь.

— У мене все обличчя напухло, дико свербіли очі, — каже господиня. — Лікар припустив, що у повіках завелися кліщі, але не знайшов їх. Ніхто не знав причини. 2004-го потрапила до лікарні зі страшним кашлем. Згодом зрозуміли, що це алергія. Через рік ситуація повторилася. Я не знала, що буде далі. Сусідка по палаті розповіла, що на "Сальдо" роблять продукцію, яка виділяє шкідливі викиди. Казала, працівники падають в обморок прямо в цеху.

Після лікарні пенсіонерка поскаржилася на завод до громадської організації "Самопоміч".

— Дізналася, що для такого підприємства територія санітарно-захисної зони має бути не менше 100 метрів. А тут нема де її зробити, — показує на огорожу підприємства та дорогу. Між ними близько 5 м. — У документах головний санітарний лікар України зазначив, що неправильно ввели в експлуатацію пічку. Та згодом обласна санепідемстанція видала всі необхідні дозволи. Підприємство працює вдень та вночі. Постійно смердить, наче йодом та горілими поліетиленовими пляшками. На фірмі працівники не затримуються більше місяця.

Олександра Володимирівна вимагає через суд закрити підприємство. Справу розглядають шість років.

— Особливо важко влітку, — говорить 63-річна Дарія Бегей, сестра Войтович. — Тільки вийду на город попрацювати, одразу втікаю. Від смороду крутиться голова, нудить. Дійшло до того, що фірмачі виходять на роботу вночі й по неділях. Я дев"ять років працювала екологом, знаю, що викиди перевищують усі норми. При виробництві бетону застосовують токсичні пластифікатори, санітарна зона не дотримана. А керівник фірми каже, що справи з хімією не має. Коли приїжджає екологічна перевірка, її представники чомусь мовчать.

До розмови долучається 56-річний Петро Бобель, сусід сестер:

— Коли не вийду, з труби "Сальдо" йде чорний дим. У хаті нічим дихнути, вікна закриваємо. Через цей завод доньці з онуком довелося покинули хату. Вибралися.

Падають в обморок прямо в цеху

Городяни говорять, доки не було фірми, проблем із самопочуттям не мали.

— Здоров"ю шкодять саме викиди з підприємства, — підтримує їх 75-річна Ольга Сорокопуд, алерголог Львівської міської лікарні. — Через них виникають токсичні та алергічні захворювання. Спочатку з"являється висипка, задуха, кашель. Згодом переходить у бронхіальну астму, яка на все життя.

Директор підприємства  "Сальдо" 50-річний Володимир Криницький запевняє, що виробництво не впливає на здоров"я.

— Це я першим подав до суду, — пояснює. — Бо набридли безпідставні скарги, масові перевірки. Ми виготовляємо бетонні вироби, ніякої хімії та формальдегідів. Наші працівники працюють більше 10 років, ніхто на самопочуття не скаржиться. Біля будинку Войтович проходить дорога, за 20 метрів — залізнична колія, де постійно їздять цистерни. За 50 метрів — станція техобслуговування, там палять мазут. До них чомусь жодних претензій.

Зараз ви читаєте новину «"Через цей завод довелося покинути хату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути