четвер, 14 січня 2010 20:44

Черги в дитсадках створюють штучно

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащанка Людмила Дика веде  трирічну доньку Віку у дитсадок у Південно-Західному мікрорайоні міста. Сюди дитину оформила без проблем. У мікрорайоні Митниця влаштувати Віку не змогла через черги.  Тепер сім’я винаймає квартиру поряд з садком
Черкащанка Людмила Дика веде трирічну доньку Віку у дитсадок у Південно-Західному мікрорайоні міста. Сюди дитину оформила без проблем. У мікрорайоні Митниця влаштувати Віку не змогла через черги. Тепер сім’я винаймає квартиру поряд з садком

"На січень 2010 року в черкаських дитсадках вільні 173 місця. З них 73 — для дітей від 1,5 до 3 років і 100 — від 3 до 6". Така інформація з"явилася 5 січня в електронному щоденнику Миколи Шкарабури, 57 років, — першого заступника міського голови Черкас.

— Відтепер щомісяця черкаська громада буде детально поінформована про кількість вільних місць у кожному дошкільному навчальному закладі. Батьки, в разі відмови з якихось причин на перебування дитини в садочку з вільними місцями, зможуть звертатися до департаменту освіти чи повідомляти мене. Ми ж прийматимемо відповідні міри, — пише в своєму щоденнику Микола Григорович.

Найбільше вільних місць — 21 — у дитсадку N25, що по вул. Гайдара, 18. 13 місць — у закладі N77, 12 — 55-му, 11 — у N74 та по 10 у N5, 61 і 81. Одне — у закладі N71, по два — у N30, 33, 43, 54, 69 і 76.

Проблеми з місцями в дитячих садках активно обговорюють на міських форумах Черкас. Батьки скаржаться на вимагання хабарів. 28-річна Ольга Баркар торік навесні записала доньку в садок N9, дівчинку прийняли. Проте наприкінці серпня зателефонували і сказали, що місць немає.

— Сказали, що йде скорочення груп, нібито запровадили якісь обмеження на кількість дітей, щоб зробити садки повністю безкоштовними, — скаржиться жінка. — Ми звернулися в інший садок. Нас туди одразу ж узяли. Потім дізналися, що ніяких нововведень не було. Не знаю, може, в садку хотіли, щоб ми їм хабара дали.

Черкащанин 28-річний Дмитро із дружиною написав заяву на оформлення дитини в дитсадок по вул. Петровського за рік. Потім виявилося, що місць немає:

— Але було сказано так, що якщо дасте "на лапу", то буде вам місце. Ми принципово не схотіли, так як наша заява там уже рік лежала. Дізналися через знайомих, де точно є місця, і звернулися туди. Рік провозили дитину з вантажного порту в район Д. Через рік пішли в той садок, куди зверталися спочатку. Нас узяли без проблем. Питали, чому ж ми раніше не прийшли. Коли розповіли нашу історію, сказали, що колишня завідувачка брала хабарі і її вигнали після перевірки.

Черкащанка під ніком Ріна розповідає, що записали дитину в садок "Дельфін" у серпні 2008-го, коли тій був рік. Мала передзвонити через півроку, дізнатися, як справи з чергою. У березні 2009-го зателефонувала і почула, що їхня черга не підійшла. Сказали передзвонити наступного року.

Виявилося, що ми 88-мі в черзі, тож можемо не потрапити в садок і 2010-го

— Я пішла до завідувачки. Виявилося, що ми 88-мі в черзі, тож можемо не потрапити в садок і 2010-го. Потім я сходила ще в один заклад у нашому районі, але там 173 дитини на 30 місць у групі. Урешті-решт мені набридло ходити, і я написала на міському форумі повідомлення про це. Тодішній начальник управління освіти Сергій Саєнко порадив звернутися в управління освіти до Любові Доценко. Я так і зробила. Виявилося, що у нас немає проблем із місцями. Мені порадили записатися у наш дитсадок, посилаючись на управління освіти. Тож ми вже з 1 вересня 2009 року ходимо в садок.

Про відсутність черг каже й завідувачка закладу N90, що на Митниці, 54-річна Ніна Байко. Його вважають одним із найкращих у Черкасах, тут є басейн. Налічує 260 дітей.

— У нас є черга, але з діток, яким іще рано ходити в садок. До нас батьки іноді записують дітей на п"ятий-десятий день після народження і не тільки з нашого району, а з усіх. Якби ми брали вихованців тільки зі свого району, то у нас взагалі б черги не було, — розповідає завідувачка.

Батьки можуть улаштувати дитину в будь-який садок міста, незалежно від місця проживання. Проте більшість все ж таки хоче, щоб дитина ходила до найближчого від дому.

— Якщо у вас вимагають хабара в дитсадку, звертайтеся у департамент освіти до головного спеціаліста Любові Доценко або в приймальню до першого заступника міського голови Черкас Миколи Шкарабури. А то всі говорять про хабарі, а з конкретними скаргами до нас ніхто не приходить, — каже Ігор Волошин, 25 років, із Черкаського міськвиконкому.

В обласному центрі 53 дитячі садки. 2009-го їх відвідували 9,5 тис. дітей. Це на 300 більше, ніж 2008-го. Аби збільшити кількість місць, міська влада планує повернути у власність міста винаймані приміщення дитсадків, у яких закінчується термін оренди.


За додаткові групи платять 5 гривень на день

Черкащанка 47-річна Ольга водить 3-річного онука до садка N73. Хлопчика прийняли одразу, проте попросили сплатити 300 грн благодійного внеску.

— Плюс здали 20 гривень на нову ковдру, 100 — на ремонт роздягальні. Також треба було принести велику іграшку — ми заплатили за неї 60 гривень. Потім по списку накупили миючих засобів і канцелярії теж на 60. Здали по 70 на стільчики. От і порахуйте, скільки ми вже витратили з 1 вересня. Ще врахуйте, що кожного місяця здаємо 60 гривень на харчування для ясельної групи і 20 "на групу", — розповідає жінка.

У деяких садках також просять додатково платити за чергові групи, куди дітей можна приводити раніше 8.00 і забирати пізніше.

— Сказали, приводьте в спецгрупу — 5 гривень із людини в день. Як вам таке рішення?  — скаржиться черкащанка Ніна.

— Минулого року нам урізали фінансування, тому довелося скоротити час перебування дітей у садку до 10 годин. Кожна завідувачка садочку, формуючи на навчальний рік групи методом анкетування батьків, регламентує час роботи: наприклад, із 8.00 до 18.00. Якщо є потреба у збільшенні часу перебування дитини в дошкільному навчальному закладі, створюють одну змішану постійну групу: наприклад, із 7.30 до 18.00. Це все має бути безкоштовно, — каже головний спеціаліст управління освіти Любов Доценко. — Що стосується благодійних коштів на ремонти та іграшки, то їх треба переводити на рахунок садка. А вже з наступного місяця кожен завідувач звітуватиме про всі витрати перед батьками.

Зараз ви читаєте новину «Черги в дитсадках створюють штучно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути