четвер, 31 грудня 2009 07:24

Сергій Тютюнник видурив гроші у 450 людей

Автор: фото надане ошуканими позичальниками Сергія Тютюнника
  Сергій Тютюнник проповідує у Будинку культури імені Мушкетова в Донецьку. Переконує мирян віддавати свої заощадження
Сергій Тютюнник проповідує у Будинку культури імені Мушкетова в Донецьку. Переконує мирян віддавати свої заощадження

Родина донеччан Агапових віддала $40 тис. Сергієві Тютюннику, пастору місцевого відділення церкви "Посольство Благословенного Царства Божого для Всіх Народів". Повернути гроші не можуть.

Миряни Агапови жили у квартирі в центрі Донецька. Анатолій Іванович працював метробудівцем, його дружина Надія Євгенівна — домогосподарка. Виховали сина Костянтина і доньку Галину. Відвідували церкву "Посольства Божого", де проповідував Сергій Тютюнник.

До 2005 року Костянтин одружився, Галина вийшла заміж. Батьки вирішили розміняти квартиру.

— На проповідях Тютюнник переконував, щоб ми несли йому свої заощадження, — каже 29-річний Костянтин Агапов. — Повторював: "Якщо немає грошей, продай квартиру, купи кімнату в гуртожитку, різницю вклади в мій маркетинг, і через два роки будеш мільйонером".

Костянтин показує відеозапис проповіді.

— Бог дал информацию: открылись двери для финансовой свободы. За три года я стал человеком, который владеет шестью земельными участками! Вот что значит "Посольство Божье", понятно? — переконує Сергій Тютюнник. Раптом помічає, що його записують. — Хто записует? Если не сотрете, вы будете преступниками по отношению ко мне.

Агапови не наважувалися віддавати гроші.

— Але в Тютюнника, як у Христа, були свої 12 "апостолiв" — наближених, — продовжує Костянтин. — Він давав їм літературу по техніці нейролінгвістичного програмування.

Чотири роки тому родина продала квартиру. $40 віддали Тютюнникові, на решту купили три хати без зручностей на околиці Донецька. З пастором уклали договір відсоткової позики.

"Кто підніме руку на пастора, того Бог порве", — погрожував проповідник

— Перші два місяці він платив проценти, а потім перестав. Це була типова фінансова піраміда. Тютюнник — аферист. Таких, як ми — 450 чоловік. У кожного узяв мінімум тисячу доларів.

Дев"ять ошуканих поскаржилися міліції. Запевняють, що їх гіпнотизували. Правоохоронці відмовилися порушувати кримінальну справу. Пояснили: спір цивільний, його має розглядати суд.

— У Тютюнника є мережа ресторанів, три машини, серед яких — джип "Субару", 4-кiмнатна квартира, — говорить Агапов. — Каже нам: якщо хочете — йдіть до суду, але на мені нічого не числиться. Ми зрозуміли, що своїх грошей не вернемо. Але я заходив у церкву і бачив нових людей. За них серце кров"ю обливається.

Сім"я донеччан Шепельових віддала пасторові 114 тисяч доларів

— Я теж продав свою квартиру в центрі, — скаржиться 49-річний Віктор Шепельов. — Не розумію, як так сталося. Нам промивали мізки з 2003 року. Говорили: треба збагатитися, щоб служити Богові якісно. Для цього кинути роботу і вкласти гроші. "Ви сидите на мішках з грошима", — говорив Тютюнник тим, хто не мав нічого, крім квартири. Переконував продати. Згодом усі як здуріли — почали нести. Стали запрограмованими. Більшість досі бояться, що якщо підуть проти пастора, то Бог їх покарає. "Хто підніме руку на пастора, того Бог порве", — погрожував Тютюнник. Одна жінка сказала: "Я залишуся без квартири, зате не потраплю до пекла".

Віктор Іванович перебрався до батьків на околицю.

— Тютюнник брав не лише в Донецьку. Виїжджав із проповідями і до Сімферополя, і до Запоріжжя. Він тричі судимий, сам про це казав.

Сергій Тютюнник проповідував у будинку культури "ХХІ з"їзду Комуністичної партії Радянського Союзу" на вул. Купріна. Там вже працює інший проповідник, а церква називається "Євангеліє Царства". Однак інформація про неї міститься на офіційному сайті "Посольства Божого" в розділі про дочірні церкви.

У донецькому офісі "Посольства Божого" відхрещуються від Тютюнника.

— Він рiк, як звичайний мирянин, — каже Тамара Плиска з офісу. — А ті люди хай між собою розбираються, хто кому позичав.

Мобільний Тютюнника не відповідає. В Інтернеті шириться відеоінтерв"ю, записане колишньою дружиною пастора.

— Сергій Тютюнник один із пастирів "Посольства" і батько мого сина Андрія, — розповідає на записі киянка Людмила Єрмоленко, 39 рокiв. — Мене теж обдурив. Я продала квартиру в Києві, де були прописана я, двоє моїх дітей і мама. Тепер живемо в чужому офісі. Сергій постійно казав: "Не бійся, ти моя сім"я, я тебе не оставлю". Але за мої гроші відкупився від своїх кримінальних справ. Мама від відчаю наклала на себе руки.

Самогубця написала кров"ю ім"я керівника церкви

17 жовтня у місті Макіївка Донецької області знайшли тіло 39-рiчної Тетяни Виговської. На шиї нарахували 14 ран. На стіні найближчого будинку кров"ю було написано: "Асауляк". Слідчі встановили, що жінка вбила себе ножицями. Перед загибеллю зробила напис.

Виговська жила у Донецьку, продавала шуби. Бінес був успішним доти, доки Тетяна не стала прихожанкою "Школи духовного подвижництва" в Макіївці. Цю релігійну течію очолює Ольга Асауляк, яку 10 років тому вигнали з православної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Тютюнник видурив гроші у 450 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути