четвер, 28 травня 2009 19:01

900 доларів отримує прибиральниця в Чехії

Із середини лютого з Чехії в Україну повернулися 46 українських заробітчан, які втратили роботу. Такі дані на запит "ГПУ" надав речник Міністерства внутрішніх справ Чеської республіки Владимир Репка.

Українські робітники скористалися програмою чеського уряду і отримали безкоштовний квиток додому та по 500 євро матеріальної допомоги. Якщо ж безробітний приходив із сім"єю, додавали ще по 250 євро на кожну дитину. Зараз у Чехії офіційно працюють близько 130 тис. українців. Іще майже 300 тис. — нелегально.

Водій Олег Приходько, 48 років, із Володимира-Волинського на Волині тиждень тому повернувся до Чехії на заробітки.

— Два місяці сидів в Україні, бо не було роботи, — розповідає телефоном. — Хай у нас уряд розказує, що криза всюди. А пережити її легше за кордоном. Тепер мене господар викликав, бо з"явилася робота. Вдома добре, але заробляти треба.

Приходько два роки тому вперше поїхав на заробітки зі знайомим до чеського міста Брно.

— Спочатку не мали роботи. Потім нам запропонували піти працювати на завод — фасувати ізюм. Платили 700–800 доларів на місяць. Господар запропонував мені стати водієм. Послали на курси, де я пересклав екзамени й отримав чеські права. Шофером одержував уже 900 доларів, далі більше. Мав два вихідні. За рік улаштувався в іншу компанію, теж приватним водієм. Зараз маю 1200 доларів.

Із харчів на заробітки Олег узяв тільки сало, бо чеські продукти дешевші:

Господар подзвонив звільненим українцям і попросив повернутися

— Я й жінці своїй візу відкрив, господар обіцяв її влаштувати. Чекаємо.

Волинянка 39-річна Тетяна Кунц із селища Маневичі чотири роки працює в Празі прибиральницею. Каже, з Нового року жоден її знайомий не повернувся в Україну з Чехії.

— Та що ви, я вдома мала 700 гривень зарплати. Працювала в магазині, підробляла на ринку. А тут прибираю офіси й отримую 900 доларів. Не скаржуся, робота не така й важка. Житло безкоштовне. В Україну повертатися не хочу й не буду, доки зможу — тут сидітиму. Хоч Чехія — і не курорт, треба горбатитися. Бувало, поприїжджають фіфочки зі Львова або з Києва, а їх на город посилають щось збирати чи саджати. То вони й кричать, що їх тут рабами поробили, і що думаєте — їдуть назад! Не розумію таких білоручок.

Щороку українських заробітчан у Чехії більшає. Водночас чеський уряд намагається дати роботу своїм громадянам. Тож із 1 червня, щоб отримати довгострокову чеську візу, українці мусять до багатьох документів додавати ще й меддовідку, що не хворі на ВІЛ-СНІД, сифіліс і туберкульоз. Документ потрібно перекласти чеською та засвідчити в нотаріуса.

Бізнесмен 45-річний Іван Нагорняк понад 15 років живе у Празі, має чеське громадянство. Нещодавно приїздив до родичів у Київ:

— Про ці довідки ще не чув, але думаю, вони не завадять українцям їхати працювати до Чехії. На чорному ринку за гроші можна купити все. Там справді зараз проблема працевлаштувати своїх громадян. Тому уряд намагається будь-що витіснити іноземних робітників. Але це не вихід. Два місяці тому з однієї ферми під Прагою звільнили 12 українців. На їхні місця взяли чехів. Але ті не хотіли працювати — лінувалися, запізнювалися, брали лікарняні. Господар подзвонив звільненим українцям і попросив повернутися. Пообіцяв платити 750 євро на місяць. Звісно, що на українських фермах стільки не платять, а зараз тим більше. Чех за такі гроші не працюватиме. Йому краще отримувати допомогу по безробіттю.

Чеським медсестрам безкоштовно збільшують груди

У Чехії бракує 6 тис. медсестер. Тому клініки пропонують своїм співробітницям безкоштовні операції зі збільшення грудей, підтяжки живота або видалення жиру. Медсестра 31-річна Петра Каліводова збільшила груди. Це коштує 3 тис. євро — втричі більше за її зарплатню. Видалити жир вартує 2 тис. євро.

Загалом у країні 90 тис. осіб середнього медперсоналу.

Зараз ви читаєте новину «900 доларів отримує прибиральниця в Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути