четвер, 04 січня 2007 18:00

Ющенко і Саакашвілі відпочивають у "Синьогорі"

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  В аеропорту Івано-Франківська не виявилося належного трапу для літака грузинського президента ”Боїнг-637”. Для того, щоб сім’я Саакашвілі змогла зійти на землю, працівникам аеропорту довелося подати коротший трап із підставкою
В аеропорту Івано-Франківська не виявилося належного трапу для літака грузинського президента ”Боїнг-637”. Для того, щоб сім’я Саакашвілі змогла зійти на землю, працівникам аеропорту довелося подати коротший трап із підставкою

Президент Віктор Ющенко з родиною відпочиває зараз у резиденції "Синьогора" біля села Гута Богородчанського району Івано-Франківської області. Позавчора до нього приїхав грузинський президент Міхаїл Саакашвілі.

Із ним — 38-річна дружина Сандра і сини: 12-річний Едуард та однорічний похресник Ющенка Ніколаз.

У аеропорт Івано-Франківська Саакашвілі прилетів чартерним рейсом. Звідти машинами обласної держадміністрації разом із її головою Романом Ткачем поїхав до "Синьогори".

Зимова резиденція президента ретельно схована від цікавих поглядів. Її можна побачити лише з повітря. Огороджена парканом. Триповерхова будівля ззовні нагадує гуцульський палац — під червоною черепицею. Всередині — мармур і дерево. Територія дачі становить 5 тис. кв. м. Тут є 25-метровий басейн, джакузі, сауна, фонтанчик із джерельною водою. У будинку можуть розміститися п"ять високопоставлених осіб із поштом. Є кімнати для особистих секретарів та помічників. Обслуга мешкає в приміщенні санаторію, що по інший бік огорожі.

— Там така неймовірна краса, що очі розбігаються! — розповідає 48-річний баяніст із Богородчан Володимир Канюк. Його і ще п"ятьох музикантів запросили виступити перед главами держав. — Нас завели в президентську кімнату на другому поверсі. А вона вся у мармурі! На концерт президенти прийшли із сім"ями. Були в костюмах із краватками. Того вечора святкували день народження 2-річного онука Ющенка Віктора. Винесли здоровенного торта зі свічками, а ми заспівали "Многая літа".

Концерт тривав годину і 10 хвилин.

— Грали гуцульські мелодії і пісні на замовлення: "Гуцулку Ксеню", "Розпрягайте, хлопці, коні", "Чардаш", "Чарівну скрипку", — розповідає музикант. — Роман Ткач замовив в"язанку стрілецько-повстанських пісень. Сам Ющенко нічого не замовляв — йому все подобалося. А Саакашвілі сидів, мов зачарований.

Після концерту музикам накрили стіл, за яким перед тим вечеряли глави держав із сім"ями.

Із Кучмою почувався якось некомфортно

— Такого величезного столу я ще зроду не бачив — десять метрів довжиною і два шириною! — каже Володимир Канюк. — А крісла такі високі й м"які, що в них просто тонеш. Чого тільки нам не поставили — різних наїдків було стільки, що й не пригадаю всього. Пили дуже смачне вино, напевно, грузинське. Такого королівського прийому не мали ще ніде, навіть за кордоном.

Минулого року Канюк із друзями вже зустрічалися з Ющенком — колядували в "Колибі" недалеко від резиденції. Свого часу грав  баяніст і для Кучми. Каже, що Ющенко сподобався більше.

— Такої щирості, відкритості я ще не зустрічав, — розповідає. — А з Кучмою почувався якось некомфортно. Президенти запросто підходили до нас, тисли руки, фотографувалися. Дали нам у дорогу величезного кошика з продуктами і винами. Запрошували на Різдво колядувати.

Канюк пригадує, що довкола дачного комплексу і  в самому будинку дуже багато охорони. Три зміни по кілька осіб, які чергують подобово через два дні. Хлопців до 30 років набирають тільки з навколишніх сіл. Коли ж приїжджає президент, мобілізують усіх. Самого главу охороняють фахівці з Києва.

Через нинішній приїзд президентів ніякого ажіотажу в Гуті нема.

— Ви краще за нас знаєте, коли і хто на ту дачу приїжджає, — каже секретар сільради Валентина Єлізарова. — Резиденція від нас далекувато, туди нічого не їде. Треба від села в гори пішки чотири кілометри йти. Тільки як бачимо сильний рух на дорозі, то розуміємо, що президент приїхав.

На запитання, чи купує Ющенко у місцевих жителів домашнього молока чи бринзи, жінка сміється.

— Та ви що! — розмахує руками. — Сюди він не приходив ніколи. Жителі сусіднього села приносили до резиденції якогось листа, щось там просили. Ми ж нічого не просимо — не віримо, що від цього щось зміниться.

Учора Віктор Ющенко та Міхаїл Саакашвілі побували в Коломиї. Приїхали на сріблястому джипі, за кермом якого був український президент. Саакашвілі сидів збоку, дружини глав держав — ззаду.

У центрі міста перекрили рух. Президенти відвідали Музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття. А ввечері були в Івано-Франківську на концерті. Виступали оркестр обласної філармонії і грузинський чоловічий хор "Руставі".

Зараз ви читаєте новину «Ющенко і Саакашвілі відпочивають у "Синьогорі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути