Готуємо салат - універсальний детокс для всього організму

Літо - унікальний час для здорового харчування, коли все необхідне росте просто під ногами або над головою. Варто лишень запам'ятати кілька правил. Яких?

Зелень та овочі потрібно любити. По-перше, це найрізноманітніший тип продуктів. Від ніжного шпинату, пікантного естрагону та глибокого, гіркого цикорію - до хрумкого перцю, м'якого, солодкого помідора, ніжного кабачка та дуже різного гарбуза. По-друге, це найкраща їжа для здоров'я кишківника. Введення різних овочів та листя (свіжих, оброблених) у меню за лічені дні покращує перистальтику кишківника, не перешкоджаючи природному ходу обміну речовин. Дуже важливий пункт у складанні щоденного раціону! Здорово починати планувати кожен прийом їжі від овочів. Спочатку подумайте, які овочі і в якому вигляді будуть на сніданок, обід і вечерю, а потім - що можна додати до них.

Розчинні волокна живлять, змащують і покращують прохідність у стравоході, нерозчинні працюють як мітла, знімаючи зі стінок кишківника залишки їжі та інші побічні продукти травлення (в народі їх називають псевдотермінами шлаки і накопичені токсини)

Важлива клітковина. Існує два основних типи волокон: розчинні (пектин, слиз) та нерозчинні (целюлоза, геміцелюлоза). Якщо дуже спростити, то ось що виходить. Розчинні волокна живлять, змащують і покращують прохідність у стравоході, нерозчинні працюють як мітла, знімаючи зі стінок кишківника залишки їжі та інші побічні продукти травлення (в народі їх називають псевдотермінами шлаки і накопичені токсини). Розчинна клітковина - у гарбузі, цукіні, сухофруктах, яблуках, сливах, грейпфруті, ягодах. Нерозчинна - у листовій зелені, овочах (перець, огірок, помідор), цільному зерні, льоні.

Як скласти ідеальний салат. У базового ідеального салату лише кілька законів. Повинно бути:
- щось зелене (будь-яке листя! їх десятки видів, пробуйте щоразу різні)
- щось хрумке (огірок, перець, морква)
- щось із вираженим солодкуватим чи кислим смаком (помідори, груша, грейпфрут, авокадо)
- щось ароматне (нерафінована олія, смачний оцет, гарбузове насіння або соняшникове, кунжут, сир із пліснявою або витриманий, ароматна зелень на кшталт м'яти, естрагону, кінзи)
- щось білкове (м'ясо/риба/яйця опціонально, вибираємо ще й з підвареної броколі, запечених баклажанів, мигдалю, квасолі, сочевиці, горошку)

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі