Казати правду в часи тотальної брехні - це вже екстремізм?

Джордж Орвелл народився 119 років тому на іншому боці світу. Однак чому його тексти набувають дедалі більшої актуальності саме тут і зараз?

Казати правду в часи всезагальної брехні - це екстремізм. Ці слова написав Е́рік Арту́р Бле́р або Джо́рдж О́рвелл. Він народився в цей день 119 років тому в Британській Індії.
Автор, відомий усьому світові за культовим антиутопічним романом "1984" та повістю "Колгосп тварин".

Передбачення Орвелла про жахи тоталітарних режимів не стали реальністю. Однак, на жаль, в наші з вами дні - ці тексти знову набувають досить тривожного звучання. "Великий брат спостерігає за тобою". "Всі тварини народжуються рівними, але є рівніші". Погодьтесь - ці фрази ми точно дуже часто чуємо і приміряємо на себе. Але як адепт свободи, люблю інший вислів: "Свобода - це можливість сказати, що два на два - чотири. Якщо дозволено це, з цього випливає все інше". Наскільки тонко і глибоко...

Тож пам'ятаймо: для того, щоб тоталітаризм не переміг, ми завжди повинні казати 2+2=4. Тому що, як писав Орвелл, "У будь-якому суспільстві прості люди повинні жити наперекір існуючому порядку речей". А тим, хто не читав "1984" чи "Колгосп тварин" - заздрю.

У ці дні, перебуваючи в ЗСУ, перечитав "Данину Каталонії". Таке враження, що йдеться нинішні часи. Якщо маєте змогу - обов'язково почитайте. Особливо останні розділи, коли автор, повернувшись із фронту, описує Барселону. Місто, де на тлі поганих новин із війни не припиняються гуляння та веселощі.

Він був адептом свободи та прав людини. І остання цитата автора, яка западе в душу кожному:
"Якщо ти в меншості - і навіть в однині, - це не означає, що ти божевільний"

До речі, за це його таврувати "ліві". Тож говорити, що Орвелл був "ліваком" - некоректно. Він був адептом свободи та прав людини. І остання цитата автора, яка западе в душу кожному: "Якщо ти в меншості - і навіть в однині, - це не означає, що ти божевільний".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі