Безпекова угода між Україною та США - жодних гарантій?

Так, дійсно - безпекова угода зі США, як і з рештою 15-ма країнами не гарантує негайної воєнної допомоги. Але це - ще один важливий крок до НАТО

Щодо тексту безпекової угоди між Україною та США, то зрозуміло, що це не гарантії безпеки у тому сенсі, що США зобовʼязуються безпосередньо військовим чином стати учасником відповіді у разі нападу. Як і угоди з іншими 15 країнами. Тут ми всі розуміємо, що лише участь в оборонному альянсі може гарантувати колективний захист.

...Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам НАТО

Але це зовсім не применшує значення угоди. Перш за все, для суттєвого посилення оборони України за участі США та інших союзників. Угода якраз про це, з тексту: "Обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам НАТО". А також про те, що США готові надавати Україні довгострокову військову підтримку та всеохоплюючу допомогу (матеріальну, навчальну, консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну).

Структурно угода складається з преамбули, 11 параграфів та розлогих додатків (де міститься конкретика щодо реалізації положень, викладених в основній частині). Там є багато важливих формулювань - про перемогу України, справедливий мир, про відповідальність Росії, про "міст" до НАТО і підтримку наших прагнень стати членом Альянсу.

Але головне - це всеохоплююче посилення України. І військове, і інституційне (про це теж є в угоді). Угоду, яка буде зареєстрована в ООН, дійсно може розірвати будь-яка зі сторін, повідомивши про намір за 6 місяців. Проте там вказано, що імплементуючі рішення (в рамках цієї угоди) будуть діяти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі