Тільки не вівсянка! Яким має бути ідеальний зимовий сніданок
На відміну від сосисок, ковбас і недорогих плавлених сирів, в яйцях холестерин знаходиться в не окисленій формі, тому не завдає шкоди
Здається, що яєчня - це дуже просто, але насправді це не просто олія та яйце з рудою скоринкою. Головне - залишити м'яким жовток. Є таке поняття в їжі - "поживна щільність", отож у необробленого жовтка вона в топ-10. Ідеальне джерело вітаміну Д, жирних кислот та пристойної порції вітамінів групи В.
Холестерин, який, до речі, дуже добрий хлопець! І функція у нього - захисна, латати дірки там, де тонко чи пошкоджено. З холестерину синтезуються гормони тестостерон, прогестерон та естрадіол. Взагалі, з їжею надходить 20-25% холестерину, 80% ваша печінка виробляє самостійно. Так ось, на відміну від сосисок, ковбас і недорогих плавлених сирів, в яйцях холестерин знаходиться в не окисленій формі, тому не завдає шкоди. Можна 1-2 яйця на день кожен день, будь ласка. Обмеження по яйцях тільки при алергіях на білок та деякі види аутоімунних захворювань.
Ідеальні яйця - з м'яким жовтком: яєчня, пашот, намʼяко
Класичний аутоімунний протокол США виключає яйця з раціону на 4-6 тижнів, а потім 1-3 рази на місяць. Це складні стани щитовидної типу Хашимото та некомпенсовані гіпотеріози. Але гаразд, трошки відійшли. Яєчня!
Ідеальні яйця - яйця з м'яким жовтком: яєчня, пашот, намʼяко. Рафіновану олію ми давно викинули, тому давайте на прикладі:
🥚2 яйця
🥚3 суцвіття цвітної капусти
🥚1/2 пучка зеленої цибулі
🥚1/3 зеленого перцю або пару пагонів спаржі
🥚1/3 чилі
🥚3-5 великих листів капусти кейл
🥚вершкове масло
🥚оливкова олія першого холодного віджиму
🥚пара гілочок кропу, кінзи, естрагону або м'яти
🥚1 ст.л. каперсів (цілком замінюємо 1 маленьким маринованим огірочком)
Поруч - свіжа рожева редька та хлібець із шаром сиру сент-агюр.
Приготовані овочі повинні хрумтіти - це означає, що вони зберегли ензими
У сковороді з товстим дном розтопити вершкове масло в оливковій олії. Цвітну капусту нарізати на маленькі суцвіття сирою, перець, чилі, кейл і зелену цибулю крупно порубати. Додати до сковороди і припустити 3-4 хвилини до розм'якшення зовні, але все ще сирого стану всередині. Овочі повинні хрумтіти (і зберігати ензими). Трохи посунувши овочі та зменшивши вогонь, додати яйця. Ніяких коричневих скорин, пара проколів ножем у середині білка дозволяє йому розтіктися і приготуватися швидше, не чекаючи засмаження. Готові яйця посипати подрібненими кропом та каперсами. Подаємо зі свіжими овочами або з капустою кімчі.
Коментарі