Між Байденом і Трампом: у чому суть трагедії по-американськи

Американські вибори однозначно вплинуть на Україну та її підтримку у війні. Як саме – буде видно

Мине трохи більше року, і в США відбудуться президентські вибори. На сьогодні у полі громадської уваги два головні претенденти – демократ Джо Байден (нинішній президент) та республіканець Дональд Трамп (якщо його не відправлять до в'язниці).

За словами представників офіційного Києва, американські вибори однозначно вплинуть на Україну та її підтримку у війні, яку розпочала РФ. Як саме – буде видно. Але в Офісі президента України переконані: хоч яким виявиться результат виборів нового глави Білого дому, США не припинять підтримувати Україну, оскільки жодна цивілізована країна світу не погодиться на капітуляцію демократії і не піде на те, щоб і надалі панував хаос війни.

Американські ЗМІ вже творчо озброюються. Втім, вони завжди у нас озброєні. Сенсації притягують, збуджують гострі відчуття. ЗМІ будь-якою ситуацією скористаються. Та чи інша картина подаватиметься так, що щось є чи провиною демократів, чи провиною республіканців (або якихось груп у GOP, які мають інтереси та вплив).

Ось, наприклад, нібито були у нас порушення, пов'язані із впливом російських спецслужб на вибори до США. Є актуальні справи, пов'язані з Джуліані, компанією Burisma тощо. Це все потрібно ретельно розслідувати та зробити офіційний висновок. Що ж роблять у США? Відразу стверджують, що поганці – республіканці, бо щось приховали. З іншого боку кажуть, що погані демократи, бо досі ці справи не розслідували.

Незважаючи на символічну роль президента, хотілося б, щоб президент такої могутньої країни, як США, був сильним державником. А ми сьогодні маємо двох людей, які точно не є найкращими прикладами

Ну і найбільш глобальне протистояння, звичайно ж, – Байден і Трамп. Виглядає це майже трагічно. Незважаючи на символічну роль президента, хотілося б, щоб президент такої могутньої країни, як США, був сильним державником. Нехай це не буде геній чи мегахаризматична людина, але вона має бути справжнім прикладом для інших. А ми сьогодні маємо двох людей, які точно не найкращі приклади. З цим дуже багато американців погоджуються.

У Трампа, вважаю, мобілізація його електорату та зміцнення певного екстремізму зростає через атаки на нього. Незважаючи на ці атаки, гадаю, Трамп таки стане кандидатом у республіканців. Його найближчий конкурент – губернатор Флориди Рон Десантіс – електорально "розпадається" (я б його повністю не списував, але багато хто вже списав, що дуже шкода). Є й інші, які або дуже вже ідеальні, або занадто екстремальні. А багато хто балотуватиметься, щоб потім, наприклад, замість 5 мільйонів на рік заробити 17: щоб їхні книги потім краще продавалися, вони самі стали більш відомими, щоб їх потім часто запрошували на різні телешоу, як колишніх кандидатів у президенти США. Це у нас – стандартна формула, і за це таких людей звинувачувати не варто.

У демократів також є талановиті персонажі. Наприклад, міністр транспорту Піт Буттіджіч. Так, він певною мірою своєрідний, але в нього є мізки. Або убернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом. Я, як мешканець LA CA, проти багатьох його позицій, але він далеко не божевільний і має певну логіку.

Багато хто в нас бояться робити щось суттєве та масштабне, адже можна ненароком потрапити до серйозної м'ясорубки

Тому ситуація поки не дуже. А медіа дивляться лише тому, що це шоу. При цьому журналісти про кожного можуть написати все, що завгодно. Щось може виявитися і правдою, а щось же – банальним наклепом. І не допоможуть жодні мільйони доларів для розгляду, на тебе в процесі ще жорсткіше нападатимуть, і ти програєш.

Тому дуже багато хто в нас бояться робити щось суттєве і масштабне. Саме тому, що в США політичний процес такий, що можна ненароком потрапити до серйозної м'ясорубки, яку наші ЗМІ максимально розкрутять. Особливо з Трампом м'ясорубка може бути ще тією.

Це все – трагедія. Трагедія американського суспільства. Коли існує беззаконня, коли тебе можуть всіляко обмовити, облити брудом без причини, а ти нічого не можеш із цим зробити – це великий збій у системі. І це те, із чим ми живемо.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі