Сина Байдена засудили до 25 років. Як поведеться батько-президент?

У США є неписане правило - залишаючи посаду, президент має право помилувати кілька категорій засуджених, зокрема - і особливо наближених до себе осіб. Як це можливо?

Суд у США визнав сина президента Байдена Хантера винним у брехні - той заявив, що не вживав наркотиків під час придбання вогнепальної зброї шість років тому. Як пишуть ЗМІ, йому загрожує до 25 років ув'язнення та штраф у 750 тисяч доларів.

Якби Хантера Байдена, наприклад, визнали винним у справі Burisma, законно викрили б великі хабарі, неправильну поведінку в Україні тощо - це було б зрозуміліше. Зараз же його визнали винним у дурниці

Навіть республіканці вважають цю справу вкрай дивною. Якби Хантера Байдена, наприклад, визнали винним у справі Burisma, законно викрили б великі хабарі, неправильну поведінку в Україні тощо - це було б зрозуміліше. Нині ж його визнали винним у дурниці. Головний адвокат Хантера Байдена Еббе Лоуелл висував сумнівні аргументи на кшталт: Байден-молодший начебто не був наркозалежним на той момент, або "відповідне питання з цієї теми тоді звучало абстрактно" тощо. Звичайно, ці аргументи не прийняли. Однак багато хто у США вважає, що це нічого не дало і не дає, оскільки сина Байдена обвинуватили фактично ні в чому. У глупстві. Тоді як реальні "справи" залишилися за дужками розгляду.

Президент Джо Байден дав зрозуміти, що не простить сина, але щодо цього є сумніви. Байден уже висловився, що Хантер не винен, і це звинувачення - скоріше політична гра перед президентськими виборами. Тому існує ймовірність, що одразу після виборів батько дарує Хантеру помилування. Якщо ж дивитися на ситуацію ширше - це означає, що демократи використовують подвійні стандарти у питаннях справедливості.

...чинний президент завжди має перевагу. Тому, якщо не буде якихось мегаскандалів, Байден збереже досить сильну позицію

Як ця ситуація вплине на Україну та ставлення до неї з боку США? Гадаю, що якось особливо не вплине. Демократи мають більшу перевагу на цих президентських виборах. Незважаючи на те, що команда Трампа добре веде кампанію і діє грамотніше, ніж демократи, - виборців у демократів все одно більше. Не слід також забувати, що чинний президент завжди має перевагу. Тому, якщо далі не буде якихось мегаскандалів, Байден збереже досить сильну позицію.

Джо Байден може помилувати свого сина, якщо переможе на виборах - це його право як президента - попри власні заяви такого не робити. Однак у США є ще одна цікава традиція - президенти можуть прощати людей, коли залишають посаду. Тому навіть якщо Джо Байден і піде, він може помилувати Хантера на виході. Президенти, що йдуть у США, як правило, на виході підписують тисячі і тисячі помилувань. Є кілька відповідних категорій людей.

Перша категорія людей, яких прощають президенти - люди, які справді це заслужили. Тобто ті, хто через технічні помилки отримали дуже довгий термін, але насправді їх варто було б помилувати. Будь-хто сказав би, що це - логічно.

Друга категорія - наближені до президента. Тобто ті, хто мав проблеми, пов'язані з політикою, і ті, хто мав із президентом якийсь діловий чи особистий зв'язок. В Америці це не вважається корупцією, а, скоріше, такою собі "виправданою несправедливістю".

Третя категорія - обранці долі. Люди, у яких сьогодні взагалі немає проблем, але колись, коли їм було років по 19-20, вони припустилися репутаційної помилки. І незважаючи на багатство та владу, проблема з минулого їх обтяжує. Частина таких людей хоче поїхати послами до якихось далеких екзотичних країн, частина хоче витратити мільйонів 30-40 для того, щоб стерти із загальної пам'яті ситуацію, яка сталася з ними у 19-20 років (викрадення автівки, бійки, хуліганство тощо). Людям дуже багатим це суто психологічно заважає, тому вони наймають найсильніших лобістів, наближених до президента США, аби назавжди усунути помилку молодості зі своєї біографії. Тут йдеться лише про "ціну питання".

Джо Байден може пробачити свого сина як на вході, так і на виході. Думаю, якщо його переоберуть (у чому я сьогодні майже впевнений), він це зробить на вступі в президентство

Тому Джо Байден може помилувати свого сина як на вході, так і на виході. Думаю, якщо його переоберуть (у чому я сьогодні майже впевнений), він це зробить на вступі в президентство. І далі фінансово допомагатиме Україні точно не менше, ніж це робить зараз. Під час другого президентського терміну, гадаю, дії Джо Байдена будуть ще передбачуванішими - якщо, звісно, він переможе.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі