Зима близько. Три правила, як дбати про здоров'я восени
Чим прохолодніше, тим більше підключаємо стимулюючих прянощів: кмин, насіння кропу, гірчиця, імбир, кориця, кардамон
Хотіла нагадати, що метеорологічна (календарна осінь) – не одне й те саме, що астрономічна осінь.
Перекладаю: в основному в світі осінь – це сезон з 21-23 вересня по 22 грудня. Тому ще не закінчуємо літо.
Але оскільки зміна сезону наближається, підготувала три пункти осені вам:
1. Восени ще сезон цілком родючий, різноманітність овочів, зелені, фруктів, ягід, коренеплодів ідеальна. Але трохи небезпечний переїданням солодкого: інжир, виноград, сухофрукти. Колись ці продукти радували одноразово під час короткого плодоношення, зараз ми навчилися їх зберігати та імпортувати. Полегшили собі доступ та кількість. Контролюйте дозу цукру. Фрукт – хороший десерт після їжі, якщо ви здорові та тіло вже отримало нормальну порцію інших інгредієнтів. Чи за 15 хвилин до їжі, якщо не солодкі.
Вітаміну Д стає менше, тому частіше вирушайте на прогулянку чи отримуйте його з печінки тріски та яєць
2. Вітаміну Д стає менше – санскрини, сонце – тому частіше вирушайте на прогулянку чи отримуйте його з печінки тріски та яєць (трохи в жовтках таки є, зберігайте їх рідкими – пашот, мішечок). Є у сардинах, скумбрії, тунці. Трохи є в грибах – наприклад, шиїтаке, потім лісових, тільки потім – вирощених штучно.
3. Чим прохолодніше, тим більше підключаємо стимулюючих прянощів: кмин, насіння кропу, гірчиця, імбир, кориця, кардамон, фенхель, лавр. Локальний акцент: листова зелень, капусти, гарбуз, батат, гриби, бобові. Не забувайте про бобові – там вкрай необхідні білки та клітковина.
Коментарі