Болючі рани театрального світу: сумні підсумки

Донецький драмтеатр, Харківська філармонія, Чернігівський музично-драматичний театр – далеко не повний перелік театральних закладів, які відчули на собі прихід "русского мира"

На тлі того, що наша країна перебуває у стані воєнного стану, театральні новини набувають далеко не завжди мистецького забарвлення. Й, на жаль, найрезонансніші в світі повідомлення останніх півтора року про український театр – це руйнування, цинізм агресора та їх воєнні злочини.

Пам'ятні для кожного українця ті кадри з камери спостереження, які зафіксували авіаудар по центру Харкова 1 березня – били прицільно у Харківську обласну адміністрацію. До зони ураження потрапили й сусідні будівлі, розташовані на Майдані Свободи. У тому числі й Харківського театру ляльок. Березень 2022-го так само приніс біду та пошкодження Харківському театру опери та балету ім. Миколи Лисенка, Харківської філармонії. Під хвилю ракетного обстрілу в Києві 15 березня потрапило приміщення Малої опери.

Проте найцинічніший вчинок агресора був ще попереду. Світ закляк, набираючи повітря в груди, у спробі усвідомити масштаб вчинку – бомбу скинуто на будівлю Донецького академічного обласного драматичного театру у самому серці Маріуполя. Стіни театру лишалися прихистком тим, хто втратив житло під час блокади міста, слугував бомбосховищем. З обох сторін був промаркований величезними написами "ДЕТИ". 16 березня 2022-го театральна площа стала простором болю та могилою тим, хто опинився під руйнівним завалом.

Ще однією болючою раною театрального світу стала знищена будівля у Сєвєродонецьку, яка з 2014-го стала домівкою Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театру

Ще однією болючою раною театрального світу стала знищена будівля у Сєвєродонецьку, яка з 2014-го стала домівкою Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театру, після його евакуації з окупованого Луганська. Прицільний обстріл приміщення театру сталося у червні 2022-го.

Наступною жертвою "російських освободітєлєй" стала пам'ятка архітектури XIX століття, в якому розташовується Миколаївський академічний художній драматичний театр – ракета С-300 прилетіла в ніч проти 22 вересня 2022 року. Співробітники театру на ранок гуртом вийшли на розбір залишків зруйнованого ландшафтного театрального скверика, чавунних скульптур, пошкоджених вікон, кабінетів, санвузлів, швейного цеху, музею, малої сцена та гримерних кімнат основного приміщення.

Лишень на одне 17 січня 2023 року прийшлося 83 обстріли Херсонщини, з яких 26 – безпосередньо по самому обласному центру. Один з них наніс суттєву шкоду будівлі Херсонського академічного театру ляльок – пошкоджено дах – над сценою діра в шести квадратів, отримали пошкодження освітлювальна та штанкетна системи сцени.

Яблуневий спас 2023-го видався кривавим у Чернігові. Внаслідок ракетного удару 19 серпня зазнав руйнувань Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка

Яблуневий спас 2023-го видався кривавим у Чернігові. Внаслідок ракетного удару 19 серпня зазнав руйнувань Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка. Перші фото-, відеоматеріали свідчать про зруйнований дах будівлі. Повна картина розвидніється по мірі роботи служби порятунку на місті чергової трагедії проти України, українців, української культури.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі