Що корисніше: свіжий салат чи квашені овочі?
Спойлер – друге. Детально пояснюю, чому важливо їсти ферментовані продукти щодня
Якщо відштовхуватися від того, що кишківник – дзеркало здоров'я та його стан, відсутність запалень, здоровий набір бактерій, належне засвоєння їжі критично важливі, група з ферментацією показала неймовірні результати стабільного поліпшення станів (на відміну від групи з клітковиною, у якої відзначені лише короткочасні зміни).
В останньому дослідженні мікробіома та його впливу на здоров'я від Stanford Medicine порівняли дві групи: одна їла високі дози клітковини щодня, друга – додавала ферментовані продукти.
Study design мав незвичайний пункт. Скільки споживати? Скільки можете! Якомога більше.
Група ферментації їла щодня:
– квашені овочі (класична, традиційна ферментація – це 21 день і довше!);
– кімчі, місо пасти, тофу;
– використання розсолу квашеної капусти (дітям як заправка овочів та супів);
– комбуча, веган кефір;
– непастеризовані цілісні йогурти без підсолоджування, кефір, сир;
– бактерії в БАД;
– плюс адекватна теорія гігієни: робота із землею, нестерильно вимиті фрукти та овочі, без перебору із санітайзерами;
– цільна адекватна їжа у дітей замість сумішей та пастеризованих баночок.
Група клітковини (багато!):
– овочі;
– фрукти;
– бобові;
– насіння та горіхи;
– цільнозернові;
– клітковина, шрот, псиліум у добавках.
В імунограмі тих, хто споживав ферментовані продукти, знизилися рівні відразу 19 запальних білків
Додавання тільки ферментації призвело до збільшення загальної мікробної різноманітності, та ефект тим сильніший, чим більша порція. Що ще:
– в імунограмі рівні відразу 19 запальних білків знизилися;
– у тих, хто не хотів їсти ферментацію з їжі і віддав перевагу БАД, результати теж гарні;
– сильний приріст у різноманітності та наборі бактерій у кожної людини та покращення самопочуття.
Жоден з перелічених вище 19 запальних білків не зменшився у групи клітковини. У середньому різноманітність їх бактерій залишилася стабільною від старту, покращилися тільки функціональні показники роботи органів ШКТ.
Висновок простий: ферментація щодня – працює! Знижуючи запалення та збільшуючи набір бактерій. Клітковина – працює, покращує функціональність всіх метрів кишківника.
Ферментація+клітковина = ідеальна формула.
Коментарі