Їжа та радіація. Топ продуктів, які захистять вас от наслідків
Останнім часом багато пишуть про загрозу ядерного удару. Раджу, як захистити організм від радіації, що мати в аптечці та холодильнику
Щоб правила порушувати чи не приміняти, їх треба знати. Полетіли питання. Харчування у разі змін радіоактивного фону.
Радіація потрапляє до організму:
– через шкіру
– ШКТ
– органи дихання
Після опромінення частки за допомогою крові та лімфи розносяться до органів та тканин.
Виведення радіації з організму:
– через ШКТ
– нирки
– органи дихання
Прийом йоду. Профілактично – не треба!
При аварії та радіації – прийом йодиду калію (ураження щитоподібної залози).
• немовлята до 1 місяця та ті хто на грудному вигодовуванні – 16 мг
• діти до 3 років – 32 мг
• діти до 12 років – 62 мг
• з 13 років та дорослі – 125 мг
Окремо від йоду (2-3 години до/після) – прийом сорбентів у високих дозах
Окремо від йоду (2-3 години до/після) – прийом сорбентів у високих дозах – якомога раніше – вугілля, глина/бентоніт якщо є.
При вираженій блювоті – засоби центральної дії + регідрон; РеО.
Пошкодження кишківника – величезне значення за впливом на імунітет, тому підтримувати цілісність мукозу – слизового шару – критично важливо:
• насіння льону (замочувати), водорості
• холодець, бульйони на кістках
• субпродукти – печінка тощо
Коректна робота жовчного міхура (насіння, кунжут, гаряча вода, гіркоти-трави).
Співвідношення омега-3/омега-6: поменше арахісу та олій – кукурудзяної, соняшникової (!!!), особливо якщо на них смажити.
Пребіотики (для здорової флори):
– насіння льону
– темна листова зелень
– цибуля та часник
– топінамбур, батат, картопля
– ячмінь, цикорій
– какао
– конопляні висівки та висівки
– насіння кунжуту
– гарбузове насіння, горіхи
– водорості
– гриби
– паростки
Пробіотики (для заселення здорової флори):
– квашена капуста без цукру
– ферментовані соєві продукти (місо, тофу)
– цільна кисломолочна ферментація без добавок
Для профілактики гепатотоксичності:
– чай з кульбаби, цикорій
– солодка
– меліса
– куркума
– максимум свіжих овочей, фруктів
Для профілактики нейротоксичності:
– ліполієва кислота – мало в їжі, але томат, шпинат, капусти, картопля, буряк та потрухи (печінка, серця, шлунки)
– чорний кмин
– різнокольорові свіжі овочі та фрукти
– імбир
– куркума
– вітамін В1
Погіршують: алкоголь, нікотин, антибіотики.
Коментарі