Звільнення України від окупації стало на крок ближче

Постачання ракет Storm Shadow робить це завдання значно реальнішим

Велика Британія почала постачати Україні ракети великої дальності, що підтвердили у Лондоні 11 травня. Ця новина є важливою віхою в міжнародних зусиллях щодо підтримки українського опору вторгненню Росії. Українські лідери вже певний час закликають міжнародних партнерів дати ракети великої дальності, стверджуючи, що така зброя потрібна для завершення звільнення країни від російської окупації. Тепер ця мета здається на крок ближчою, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Виступаючи перед парламентом у Вестмінстері, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив, що Лондон постачає Києву крилаті ракети Storm Shadow, дальність дії яких перевищує 250 км. Воллес сказав, що ракети дозволять Україні відкинути російські війська з території України, і зазначив, що рішення ухвалили після того, як Росія "продовжила йти темним шляхом" атак на цивільну інфраструктуру України.

Ракети Storm Shadow дадуть Україні можливість дальньої дії та дозволять ЗСУ завдавати ударів углиб окупованої території, по російським складам боєприпасів та командним пунктам. Україна також потенційно зможе завдавати авіаударів по кораблям Чорноморського флоту Росії, які зіграли ключову роль у ракетних ударах по Україні. Вважалося, що флот, що базується у Севастополі, знаходиться поза досяжністю більшості українських озброєнь. Але, мабуть, це вже не так.

Це останній приклад того, як Велика Британія очолює міжнародне співтовариство у зусиллях озброєння України. У міру зростання напруженості у перші тижні 2022 року на тлі масового нарощування російської військової могутності вздовж кордону з Україною Велика Британія стала першою країною, яка відправила до Києва переносні зенітні та протитанкові комплекси. Через рік, у січні 2023 року, британська влада створила новий прецедент, погодившись дати Україні танки Challenger-2. Це рішення вчинило значний тиск на інші провідні демократичні країни, змусивши їх брати приклад. Протягом кількох тижнів Німеччина і США дали добро на постачання сучасних танків.

Є надія, що рішення Великої Британії про постачання ракет великої дальності переконає інші країни вчинити так само

Тепер є надія, що рішення Великої Британії про постачання ракет великої дальності вплине і переконає інші країни вчинити так само. США та інші ключові прихильники України досі виявляли небажання постачати ракети великої дальності через побоювання, що ця зброя може бути використана проти цілей на території РФ та призвести до небезпечної ескалації конфлікту. Міністр Воллес обережно наголосив, що рішення Лондона було "вивіреним і пропорційним ескалації зі сторони Росії".

Підтвердження у четвер було після попереднього зобов'язання прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака. Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки у лютому, він заявив, що Велика Британія "буде першою країною, яка дасть Україні зброю великої дальності". Велика Британія є одним із найбільших постачальників військової допомоги Україні, надавши його на близько $2,9 млрд протягом 2022 року.

Новини про посилення українського ракетного потенціалу великої дальності приходять у той час, коли країна готова розпочати наступ

Новини про посилення українського ракетного потенціалу великої дальності приходять у час, коли країна готова розпочати великий контрнаступ, який багато хто називає потенційно вирішальним моментом у війні. За останні півроку тисячі українських військових проходять підготовку у країнах НАТО. Тим часом, у країну течуть нові види все більш досконалого озброєння, зокрема, бронетранспортери й танки західного виробництва. Зараз підготовка, схоже, наближається до завершення, і очікується, що контрнаступ розпочнеться будь-якої миті.

Українські командири зіткнуться з величезними проблемами, намагаючись витіснити сотні тисяч російських солдатів, які продовжують окупувати трохи менше, ніж 20% території країни. Російські сили витратили більшу частину сил за останні шість місяців на окопування та розвиток оборонних позицій на фронті, довжиною понад 1000 км.

Залишаються питання щодо якості та морального духу російських військ в Україні. Початкові путінські сили вторгнення за останні 15 місяців зазнали катастрофічних втрат, численні елітні підрозділи були знищені. З того часу ці виснажені сили посилили приблизно 300 тис. нових російських солдатів, мобілізованих з вересня 2022 року.

Українські офіційні особи не раз відкидали будь-який компроміс із Кремлем за принципом "земля в обмін на мир". Натомість вони, як і раніше, публічно віддані повній деокупації країни, включаючи регіони, які Росія зайняла до повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Для досягнення цієї амбітної цілі дуже важливо зберігати імпульс і показати міжнародній спільноті, що вирішальна військова перемога України можлива. Постачання британських ракет великої дальності Storm Shadow робить це завдання значно реальнішим.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі