Шість книжок, які я раджу прочитати кожному

Вони допоможуть розібратися, як влаштовані ми самі та світ навколо нас

Оскільки мене часто просять дати поради щодо читання, я підготував підбірку з шести книг, які допоможуть краще зрозуміти не лише самого себе, але й те, як влаштований світ навколо. Раджу прочитати їх кожному.

"Державець", Нікколо Макіавеллі

Макіавеллі у своїй праці зазначає, що політика покликана відповідати порочній природі людей. Правитель має знати, що:

– знать честолюбна;

– народ захоплюється зовнішніми ефектами та успіхом;

– покірність підданих найкраще гарантують примус і страх.

Правитель має:

– опікувати підданих;

– не повинен без крайньої потреби вдаватись до утисків; свої дії він має спрямовувати так, щоб вони сприймалися як благодійництво;

– образи потрібно завдавати швидко і разом;

– благодійництво слід проявляти в малих дозах, щоб воно тривало довше і щоб піддані відчували його якомога повніше і краще.

"Наука про мозок і міф про власне Я. Тунель Его", Томас Метцингер

Книга одного із провідних європейських філософів-когнітивістів. Заснована на останніх наукових дослідженнях та присвячена переосмисленню природи людської свідомості.

У книзі автор пояснює, чому всі наші інтуїтивні уявлення про власний розум невірні та чому людської особистості просто не існує.

"Анатомічні поїзди", Томас Майєрс

Книга базується на принципі загальної зв'язності фасціальної системи. Вона розширює наше уявлення про міофасціальне поширення сил, а також ефекти – корисні та шкідливі, які можуть виникнути через перерване поширення навантаження при травмах або болю.

"Людина в пошуках справжнього сенсу", Віктор Франкл

Віктор Франкл – всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. У 1942 році він потрапив до концтабору, де пережив голод, приниження та жорстокість. Аналізуючи свою поведінку та поведінку інших в'язнів, Франкл віднайшов стратегії, що підтримують людину, захищають розум від божевілля та надають сенс життю.

Книга складається з двох частин: власне ув'язнення й опис життя в концтаборі та роз'яснення, спостереження та виведення нового психіатричного методу — логотерапії і введення поняття проактивності.

"Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті", Насім Ніколас Талеб

Зазвичай ми прагнемо сталості та передбачуваності, однак вони стають перешкодою на шляху до розвитку. Річ у тім, що саме завдяки невизначеності та впливу змін люди, речі та цілі системи можуть еволюціонувати й ставати кращими. Цю рису Насім Талеб називає антикрихкістю й окреслює прості правила, які допоможуть обернути непередбачуваність і невизначеність на джерело самовдосконалення.

"Основи загальної психології", С. Л. Рубінштейн

Цю книгу можна назвати фактично базою загальної психології. Попри те, що з моменту першої публікації минуло понад півстоліття, цей підручник залишається одним із найкращих із загальної психології та повною мірою зберігає свою актуальність.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі