Самі плюси. Як перехід на українську розвиває наші когнітивні навички

Навіть щоденний "внутрішній" діалог українською допоможе вам навести лад у багатьох сферах життя

Після початку повномасштабного вторгнення серед російськомовного населення України поширилася тенденція переходу на українську. Окрім культурного значення, таке рішення має низку неочевидних факторів, зокрема:

– розвиток метакогнітивних навичок. Вони допомагають нам краще навчатися, бути кмітливішими та ефективнішими при розвʼязанні побутових задач та оцінювати свої потенційні можливості.

– розвиток когнітивних навичок. До них належить увага, памʼять, креативність тощо. Саме їх ми ледь не найбільше за все прокачуємо, коли вчимо мову.

– розвиток логічного мислення. Вам точно відомий стан, коли в думках фактично перекладаєш слова та речення з мови, якою користуєтеся в побуті, на нову та незвичну. Цей синхронний переклад належить до когнітивних процесів. Та потребує достатньої напруги лобової частки мозку, яка відповідає за причинно-наслідковий звʼязок та логічну оцінку ситуації.

– розширення спектра емоцій. Коли ми вивчаємо мови, наша нервова система адаптується під тональність, вимову та багато інших чинників. Це означає, що спектр наших емоцій щодо різних мов стає значно ширшим.

– розвиток дисципліни. Дисципліна – не монофункціональне поняття. Вона поширюється на всі сфери. Якщо ви дисципліновано харчуєтеся, то вам буде простіше дисципліновано займатися спортом тощо. Але якщо харчування та спорт потребують від нас зусиль, на які не завжди є мотивація, з мовою простіше. Навіть щоденний "внутрішній" діалог українською допоможе вам навести лад у багатьох сферах життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі