Міграція та синдром другого року. Чого чекати у 2023-му

Економічні уроки 2022 та виклики 2023-го для України

1. Еміграція з України та майбутня міграція в Україну. Найголовніший виклик, з яким треба працювати вже тут і зараз. Це лише здається довгостроковою задачею. Насправді вона нагальна й дуже термінова. "Крилатий вислів" – в нас 1 пенсіонер на одного працівника – був актуальним ще до війни. Ще до 2014 року. Зараз набагато більш актуальний. З такою демографією, як в нас, неможливий довгостроковий економічний розвиток навіть за постійної підпитки грішми від міжнародних партнерів. Тим більше, нам навіть після перемоги доведеться тримати армію мирного часу не менше ніж 500-600 тис. людей. Це означає, що для сталого економічного розвитку нам треба 45-50 млн людей, які живуть та працюють в Україні. Залучити, адаптувати їх, адаптувати так само нас до цих людей – ось головний виклик для держави 2023 року та наступні багато років.

Всі ініціативи держави варто насамперед оцінювати через призму демографії

Всі ініціативи держави, на мою думку, варто насамперед оцінювати через призму демографії – "чи призведе ця ідея/реформа/ініціатива/регуляція" до припливу людей в Україну, чи ні. Це і є головний критерій успіху та прогресивності ідей та реформ.

2. Невизначеність. Для економіки немає готових рішень чи, навіть, як кажуть айтішники, "прошивок до рішень". Їх також немає. Міжнародний досвід – важливо, та не актуально, прецедентів таких воєн немає вже майже 80 років, а рішення 75-річної давнини з післявоєнного відновлення незастосовні через різницю в умовах та вихідних даних. Все доводиться робити з колес. І тут і зараз, за війни, це нормально і єдино правильно.

Горизонт планування та оцінки звузився до тижнів, максимум місяців

Горизонт планування та оцінки звузився до тижнів, максимум місяців. Доводиться приймати рішення, які потім, за зміни умов, також буде змінено. І це також нормально та правильно. Як підгледів у одних поганих людей цитату, яка, попри особистості людей, досить влучна: "Якщо зараз економіст виглядає невпевненим у своїх оцінках або протирічить сам собі – це ознака професіоналізму". Так і є. Наполягати на "єдино правильних рішеннях, інваріантних в часі", навпаки, не дуже гарна ознака.

3. Синдром другого року. Такий термін є у водіїв та автострахувальників – коли водій отримав посвідчення, і перший рік від'їздив без аварій, у нього/неї формується відчуття всезнання та безпомилковості. І тому на другий рік ймовірність аварій вища: досвіду ще, за великим рахунком, нема, а оманлива впевненість у власних силах вже є. Наша економіка дуже успішно пройшли 2022 рік. Бізнес працює – він не адаптувався, бо до війни неможливо адаптуватися, але працює. Фінансова система працює, банківська система у дуже доброму стані як для війни. Працює інфраструктура. Працюють державні органи та компанії. Нам допомагають та допомагатимуть коштами партнери. Падіння економіки та інфляція значні "в абсолюті", та у порівнянні із очікуваннями кінця лютого-березня ми в набагато кращому стані, ніж припускали. Дуже скромна девальвація, менше третини. Інфляція взагалі досі нижче девальвації (ціни зростають повільніше, ніж гривня дешевшає до долара) – це дуже непогано під час криз.

Давайте не забувати, що минулі успіхи не означають майбутніх

Економіка, в цілому, дає приводи з оптимізмом дивитися у 2023-й. Але давайте не забувати, що минулі успіхи не означають майбутніх. Давайте не піддаватися на синдром другого року, та не думати, що в економіці надалі все піде само собою, лише тому, що ми були чемними та відповідальними у 2022-му. Попереду багато важких рішень та негараздів, які не вирішаться просто так. Доведеться продовжувати бути такими ж відповідальними.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі