Мікробіота захищає наше здоров'я. Як ій допомогти
Чому зелень, насіння, горіхи, ягоди та зернята, а не фарма
Регулярно вживати пребіотики – це підстелити соломку здоровим бактеріям. Те, що фактично годує нашу мікробіоту. Це речовини немікробного походження (читаємо "з їжі"), які мають класний регуляційний вплив на мікрофлору кишківника. У деяких сучасних методах терапії навіть почали застосовувати методи використання ТІЛЬКИ пребіотиків (замість антибіотиків чи комплексу пробіотиків). Вони стимулюють зростання та посилюють метаболічну активність нормальної флори. Дають сили добрим бактеріям.
Але в наших силах що – їжа, раціон. Те, на що орієнтована фуд-терапія: покращувати стан їжею. Просто переконайтеся, що з цього набору 3-5 пунктів є щодня. Кожен день різноманітно:
• насіння льону у всі каші та овочі (глутамінова кислота);
• темна листова зелень, паростки;
• розчинна клітковина (пектини цитрусових, яблук, псиліум – насіння подорожника, гуарова камедь, хітозан з грибів);
• топінамбур, батат, картопля в шкірці запечені (інулін);
• порей, цибуля та часник (інулін);
• спаржа, гриби;
• ячмінь та ячмінний чай, цикорій та з цикорію "кави" (інулін, олігофруктоза);
• какао-боби;
• бобові темного кольору;
• кунжут, тхіна;
• гарбузове насіння, горіхи;
• водорості, агар як загусник (альгінати);
• цілісні каші (кіноа, амарант, тефф, гречка) та будь-які некрохмалисті овочі, каштани та борошно з них (целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, висівки);
• гриби (ерінги, шиітаке, гливи);
• непастеризоване молоко в ферментації – цілісний сир, натуральні квашені йогурти і сири (лактулоза, олігосахариди, галактоолігосахариди), тут ще й пробіотик;
• зелені банани (плантани або дуже зелені! Інсулін, резистентний крохмаль);
• замінники цукру (стевія, еритрит) – теж пребіотик, тому готувати на стевії – іноді ок;
• холодна картопля, буряк, борошно зелених бананів – резистентні крохмалі;
• валін, аргінін, глутамінова кислота та омега-3 – теж пребіотик, тому риба та сіфуд частіше за м'ясо та птицю – це гарний крок.
Коментарі