"Всі хвороби від нервів". Як насправді працює психосоматика

Психосоматичні захворювання дійсно існують, проте їх список обмежений лише кількома діагнозами

Термін "психосоматика" досить широко використовують в контексті фізичних та психічних хвороб. Разом з тим багато хто вкладає в це значення некоректний підтекст.

У 1980-х популяризувати напрямок почала американка Луїза Хей. Вона стверджувала, що правильними афірмаціями (ментальними установками) вилікувала себе від раку шийки матки. Саме Луїза Хей розробила першу "карту страхів", яку з деякими модифікаціями просувають її послідовники й сьогодні.

Ідеї по типу "У мене болить горло, тому що я боюся говорити", "У мене болить нога, бо я не хочу йти на роботу" та інші – частина саме її ідеології.

Але у цього поняття більш глибоке та наукове пояснення, яке вивчається навіть на окремих кафедрах медичних інститутів. Фахівці доказової медицини під психосоматичними розладами мають на увазі лише захворювання, що виникли або загострилися на тлі стресу.

Насправді, психосоматичних зв'язків в організмі не так багато. Вони здебільшого пов'язані з глюкокортикоїдами, тобто гормонами стресу. І ще з рядом гормонів.

Існує як мінімум сім захворювань, запустити або спровокувати загострення яких можуть саме психічні чинники

На сьогодні вчені сходяться на думці, що існує як мінімум сім захворювань, запустити або спровокувати загострення яких можуть саме психічні чинники. До них відносяться: бронхіальна астма, атопічний дерматит, гіпертонія, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, тиреотоксикоз, виразковий коліт. Часом також допускають включення до цього списку ревматоїдного артриту.

Тож психосоматичні захворювання дійсно існують, проте їх список обмежений лише кількома діагнозами, які можуть виникнути або загостритися на тлі стресу. Жодної міфологізованої концепції, що пояснює проблеми з тим чи іншим органом через пригнічені емоції, термін "психосоматика" в собі не несе. До того ж справжня психосоматика лікується лікарями-фахівцями з використанням методик психотерапії та призначенням медикаментозного лікування, коли це необхідно. І а аж ніяк не позитивним мисленням та повторенням афірмацій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі