Чи варто Україні справді розраховувати на репарації

А також про те, чи доцільно засуджувати Азербайджан, який не проголосував за цю резолюцію

Генеральна асамблея ООН закликала Росію до відповідальності за вторгнення до України. Учора, 14 листопада, вона схвалила резолюцію, в якій на Москву покладається відповідальність за відшкодування завданих Україні збитків. У резолюції, яку підтримали 94 із 193 членів асамблеї, йде мова про те, що Росію необхідно притягнути до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні і що вона "має зазнати правових наслідків усіх своїх міжнародно-протиправних дій, включаючи відшкодування будь-яких збитків, завданих цими діями".

Азербайджан також розраховує на отримання репарацій від Вірменії через окупацію земель, що тривала більше чверті століття

Азербайджан не взяв участі у цьому голосуванні. Зовсім. Так, враховуючи те, що Азербайджан також розраховує на отримання репарацій від Вірменії через окупацію наших земель, що тривала понад чверть століття, і знищення там всього, що тільки було можливо, даний кейс нам цікавий. Але справа в тому, що резолюції Генеральної асамблеї ООН, на відміну від резолюцій Ради Безпеки ООН, мають рекомендаційний характер.

Відповідно, Росія може ігнорувати її. А домогтися ухвалення цієї резолюції у Раді Безпеки ООН буде дуже складно, бо там засідає Росія із правом накладати вето на будь-які резолюції.

Ми давно вже взяли за правило не покладатися на резолюції та рішення міжнародних організацій

В Азербайджані давно вже взяли за правило не покладатися на резолюції та рішення міжнародних організацій. Вони, на жаль, не мають жодної цінності. Рада Безпеки ООН прийняла чотири резолюції про повний та негайний виведення вірменських військ з нашої території, які не виконувались у ході 44-денної війни. Азербайджанська армія, розгромивши вірменських окупантів, по суті, самостійно досягла реалізації всього, що було прописано в тих резолюціях.

Незважаючи на всі ці очевидні та об'єктивні реалії, ціла низка українських блогерів та журналістів після вчорашнього голосування на Генасамблеї ООН написали статуси, беручи в лапки слово "дружній" стосовно нашої країни. При цьому на адресу Вірменії, яка також утрималася, особливих нарікань не було. Вражаюча специфіка зору! Невдоволення було виражено і щодо Ізраїлю, який також утримався під час цьогорічного голосування. І це при тому, що буквально днями Україна проголосувала за антиізраїльську резолюцію ООН!

Азербайджан ніколи не голосував за ухвалення антиукраїнських резолюцій у ПАРЄ чи на інших майданчиках

Тут я змушений дещо нагадати. У жовтні 2017 року українські депутати, які брали участь у дебатах ПАРЄ щодо антиазербайджанської резолюції, проголосували проти офіційного Баку. Серед депутатів, які віддали голоси за ухвалення антиазербайджанської резолюції, були Сергій Соболєв, Олена Сотник, Леонід Ємець та Юлія Льовочкіна. Подібні дії українських депутатів викликали справедливе обурення в азербайджанському суспільстві. У тому числі й тому, що Азербайджан ніколи не голосував за ухвалення антиукраїнських резолюцій у ПАРЄ чи на інших майданчиках.

Це, на жаль, був далеко не єдиним прикладом антиазербайджанської діяльності в Україні. Ми чудово пам'ятаємо, що свого часу на окуповані Вірменією території, у гості до карабахських сепаратистів приїжджали представники провідних українських ЗМІ та політологи. Відразу наголошу, що за весь час анексії Криму жоден представник провідного азербайджанського ЗМІ не відвідав цей захоплений Росією український півострів.

Будь-який українець, який відвідав нашу країну з початку широкомасштабної війни, підтвердить, що в Азербайджані щиро бажають Україні перемоги

ОДАУ та інші азербайджанські діаспорські організації допомагають українській армії, чим можуть. Чимало азербайджанців борються у лавах ЗСУ. На жаль, понад двадцять азербайджанців уже загинули в боях за Україну. Азербайджан завжди відкрито та чітко виступав на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. А будь-який українець, який відвідав нашу країну з початку широкомасштабної війни, підтвердить, що в Азербайджані щиро бажають Україні перемоги. Інакше й не може бути. Ми – країна, яка понад чверть століття страждала від окупації наших земель. І ми – країна, яка перемогла у справедливій війні. Того ж – якнайшвидшої перемоги та відновлення своєї територіальної цілісності – ми бажаємо Україні.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі