Що здатне поставити економіку РФ на коліна?

Колапс неминучий, але, на жаль, він станеться не завтра

Сьогодні країни G7 домовились про введення обмеження ціни на російську нафту. Але поки що не домовились про верхню межу ціни. Раніше в США планували встановити обмеження на рівні $60. Чи достатня така межа, щоб поставити економіку РФ на коліна?

Ціна в $60 дуже далека від того, щоб російська економіка рухнула

У 2017 році Український інститут майбутнього разом з російським економістом Дмитром Некрасовим видали доповідь "Межі стійкості Росії", де презентували моделювання російської економіки в залежності від ціни на нафту. Було три сценарії ціни: $40, $30 і $20. Так от, моделювання показало, що серйозні проблеми можуть виникнути тільки при ціні $20, і то в періоді від 3 до 5 років. При всіх інших цінах російська економіка могла вистояти без серйозних втрат.

Зрозуміло, що сьогодні ситуація дещо інша. Шалені витрати на війну, плюс набагато жорсткіші санкції можуть прискорити ці процеси в часі. Але ціна в $60 дуже далека від того, щоб російська економіка рухнула.

З введенням обмеження цін заробити на реекспорті російської нафти буде дуже важко

Втім, є і хороші новини. Якщо Путін перестане продавати нафту через сам факт введення обмеження ціни, то він добровільно ускорить процес руйнування своєї економіки. Хтось скаже, що він буде продавати нафту активно в Індію і Китай – можливо, але тут є ряд проблем. По-перше, світова економіка входить в рецесію, а це означає, що їм не потрібно так багато нафти. По-друге, Китай мусить закупати нафту в своїх африканських та близькосхідних союзників, інакше вони почнуть продавати нафту на Захід. По-третє, Китай та Індія хотіли заробити на реекспорті російської нафти на Захід. Але з введенням обмеження цін це буде важко зробити, оскільки тоді окупанти мають продавати їм ще дешевше.

В будь-якому випадку всі рішення ведуть до колапсу російської економіки, шкода тільки, що не так скоро, як хотілося б.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі