Як говорити з тими, хто повернувся з фронту

Ці поради допоможуть розпочати розмову, не торкаючись тригерних тем

Мабуть, у кожного з нас є знайомі, друзі чи рідні, які брали участь у бойових діях. Іноді нам складно підібрати правильні слова підтримки для них. Ми не завжди можемо зрозуміти, як обійти гострі та тригерні теми, розпочати розмову тощо.

Я підготував кілька порад, які допоможуть уникнути незручних моментів та складнощів.

Менше тригерів. Мінімізуйте теми, пов'язані з війною. Не варто говорити про смерть, звірства російських солдатів, тортури тощо.

Не варто шукати спільних знайомих і ставити запитання на кшталт: "У мене друг теж на війні, знаєш такого?"

Не треба розпитувати: "Чи було тобі страшно?", "Скільки людей ти вбив?". Військові – передусім люди, яким теж складно емоційно.

Військовим, які пережили важкі події, може здатися, що їхня робота та ризики знецінюються. І суперечки можуть лише запустити цей процес

Не нав'язуйте свою думку і не намагайтеся переконати. У вас може бути інший погляд на будь-яку ситуацію, але не варто з піною у рота доводити, хто має рацію, а хто помиляється. Справа в тому, що часто військовим, які пережили важкі події, може здатися, що їхня робота та ризики знецінюються. І суперечки можуть лише запустити цей процес.

Я вже наводив приклади питань, які ставити не варто. Але цілком доречними будуть закриті питання, наприклад: "Чи все в тебе добре?", "Що я можу зробити для тебе?"

Якщо ваша близька людина повернулася з фронту, а ви не знаєте, як почати розмову, то так і скажіть

Будьте щирими. Якщо ваша близька людина повернулася з фронту, а ви не знаєте, що сказати або як почати з нею розмову, так і скажіть: "Дуже хочу поговорити з тобою, але боюся бути недоречним". Тоді людина сама зорієнтує, про що хоче говорити, а про що – ні.

Якщо резюмувати, то насамперед ці поради є частиною культури комунікації, але особливо важливо пам'ятати про них зараз.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі