Люди забирають валюту з банків. Що це означає для економіки

В середньому з фінустанов відпливає трохи більше $100 млн на місяць, починаючи з травня

Поки ми всі тримаємо кулаки за Херсон, зовсім трохи про банки та валюту.

Нижче – графік, як змінювалися обсяги валютних депозитів населення в банках. З 2020 року і до початку серпня.

Як бачимо, депозити зменшилися приблизно на $1,3 млрд. Якщо брати в еквіваленті. Насправді трохи менше, бо є певні флуктуації, пов'язані зі зміною курса євро, частина депозитів в євро, й вони під час війни трохи "подешевшали". Та зменшилися.

Українці планомірно, потроху, але знімають валютні депозити. Причому навіть після того, як почали повертатися з міграції

Нічого трагічного на перший погляд. Мінус $1,3 млрд з початку року, це навіть менше 15%. Та тут важлива ще динаміка. Як бачимо, вона така, непозитивна. Навіть суворо негативна. Десь в середньому трохи більше $100 млн на місяць, починаючи з травня. Тобто це не те, що на початку війни люди познімали долари та заховали під матрасами. А що люди планомірно, потроху, але знімають валютні депозити. Причому навіть після того, як люди почали повертатися з міграції, ситуація не змінилася кардинально, навіть останні місяці ми бачимо, що відплив навіть прискорився, ненабагато.

Чому так? Тут в мене дві базові гіпотези. Або закінчуються заощадження, й люди змушені продавати валюту (пам'ятаєте жарт ще з перших місяців війни – "і це ми ще долари не почали продавати" – насправді ще й як почали, ще з березня). Але б тоді логічніше було б продавати ту валюту, яка "на руках" – бо ж люди з менш низьким достатком, своїми словами, ті, в кого заощадження закінчуються швидше, менш схильні тримати валюту в банках. Дещо протиріччя. Не знаю, наскільки воно серйозне.

Люди не довіряють банкам. Суму держава гарантує всю, але у валюті – за офіційним курсом

Або, другий варіант, люди не довіряють банкам й воліють мати валюту в кишені. Чи то пак під матрасом. Чому? Через, наприклад, ризик неплатоспроможності банка, якщо так буде, суму держава гарантує всю, але у валюті – за офіційним курсом. І тоді люди, що бояться втратити, дійсно волітимуть забрати гроші та тримати при собі, незважаючи на інші ризики.

Знімають ті кошти, які отримують, це особливо стосується зарплат військових, тут на місяць їхні зарплати це 40-45 млрд грн по мінімуму, а в банках лишається набагато менше, за червень приріст гривневих залишків населення був десь близько 24 млрд грн, у липні близько 6 млрд грн (у травні взагалі відплив гривневих коштів) – перше ж логічне припущення, що ті гроші йдуть кудись, наприклад, на готівковий ринок. В тому числі.

Насправді що тут трохи турбує, це те, що тенденція відпливу валюти з банків постійна. З місяця в місяць. При тому що, повторюсь, приплив гривні не такий великий, кудись воно дівається.

Цікаво буде подивитися, звичайно, на серпень, та особливо на вересень. Чому? Бо лише з серпня банки почали продавати безготівкову валюту "під депозит на три місяці". Як на мене, дуже непогана ідея, з огляду на те, що люди, так чи інакше, все одно купуватимуть ту валюту, то вже хай краще лишають її в банках. У серпні була лише розкачка, на якісь промислові обсяги продажу вийдуть, якщо вийдуть, то вже у вересні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі