Владислав Збанацький
Координатор медичного проєкту "Діємо для здоров'я"
22.08.2022

Хвороби нікуди не ділися. Навіщо робити первинну допомогу мобільною

Мобільні медичні команди допомагають забезпечити хворих ліками, проводити огляди та надають психологічну допомогу

Війна змінила нас і продовжує змінювати, буквально в усьому – і головним чином вона забирає здоров'я в усіх українців, особливо у людей, які мають хронічні захворювання. Крім таких очевидних речей, як поранення від військових дій, війна призводить до значного поширення та ускладнення перебігу неінфекційних захворювань – цукрового діабету, серцево-судинних, онкологічних, легеневих хвороб. Причини як прямі (стрес, погане харчування тощо), так і опосередковані (відсутність доступу до профілактичних заходів, вчасної діагностики, належного лікування).

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в 2020-2021 році, на неінфекційні захворювання, передусім серцево-судинні та онкологічні, припадало 86% смертності. Сьогоднішню ситуацію важко оцінити, але деякі дослідники, які вивчали попередні війни та збройні конфлікти, свідчать про збільшення стандартизованої за віком смертності цивільного населення щонайменше на 5%. У відсотках ніби й небагато, та в абсолютних числах – це величезна кількість людей, десятки тисяч, які могли б жити. Якби не війна.

Під час війни люди перестають стежити за своїм здоров'ям, відкладають профілактичні заходи, часто взагалі не звертають на себе увагу, припиняють лікування

Неінфекційні хвороби – це особлива проблема, що загострюється не лише через руйнування системи охорони здоров'я, а й через зміни індивідуальної поведінки людей. Вони перестають стежити за своїм здоров'ям, відкладають профілактичні заходи, часто взагалі не звертають на себе увагу, припиняють лікування. Часто доводиться чути: "Навколо війна, ну куди їхати до сімейного лікаря, яка там перевірка артеріального тиску чи цукру крові? То вже після перемоги..." І наслідки від цього – катастрофічні.

Та хороша новина полягає в тому, що з цим можна працювати. Можна зробити так, що тисячі людей – житимуть. Ми в україно-швейцарському проєкті "Діємо для здоров'я" створили мобільні медичні команди у Полтавській, Дніпропетровській, Львівській та Рівненській областях. Це стало можливим за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва та технічної допомоги Університетського госпіталю Женеви. ММК вже надали медичну та психологічну допомогу понад 3000 людей там, де раніше отримати її можливості не було. І ви знаєте – така турбота людям сподобалася, тепер у громадах ті, кому справді потрібно, звертаються за медичною допомогою частіше.

Як ми це зробили?

Наприклад, у Сирії працювали мобільні медичні команди, що намагалися надавати послуги первинної медичної допомоги постраждалим

Вивчили досвід інших країн, де триває чи тривала війна і в яких запускали мобільні медичні команди для пацієнтів. Так, наприклад, у Сирії працювали мобільні медичні команди різних організацій, що намагалися надавати послуги первинної медичної допомоги постраждалому населенню. В умовах значної внутрішньої міграції, порушених ланцюжків постачання медикаментів та обладнання, мобільні медичні команди дозволяли вирішити найбільш нагальні питання, пов'язані з проблемами зі здоров'ям. І ми вирішили, що у нас це теж може спрацювати.

Вивчили локальні потреби пацієнтів перед тим, як запускати мобільні медичні команди. Ми звернули увагу на опитування, проведене у квітні 2022 року Міжнародною організацією міграції, 22% (28% серед ВПО) респондентів якого вказали, що вони або хтось із членів їхньої родини змушені були припинити приймати ліки через їхню нестачу під час війни. 85% опитаних вказали, що ліків просто не було, а 44% – що вони не могли дозволити собі їх придбати. Переважно це препарати, що призначають при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії та цукровому діабеті. Крім того, наш проєкт провів онлайн-дослідження із центром Gradus у 5 пілотних регіонах, яке показало, що лише 39% опитаних змогли купити або отримати потрібні медикаменти, 27% вказували на те, що ліків вистачить на період до одного тижня. Тому ми вирішили, що наші мобільні медичні команди не лише будуть консультувати та проводити обстеження і діагностичні процедури, а й видавати призначені лікарем препарати.

Як саме працюють мобільні медичні команди проєкту "Діємо для здоров'я"?

– складаються з сімейного лікаря, медсестри, психолога, а також можуть включати соціальних працівників та волонтерів із місцевих громад;

– проводять лікарські огляди та діагностичні процедури (ЕКГ, тестування рівня глюкози та холестерину у крові, вимірювання тиску);

– призначають лікування та безоплатно надають призначені препарати;

– за потреби перенаправляють до вузьких спеціалістів;

– надають психологічну допомогу у фаховій співпраці з проєктом "Психічне здоров'я для України", що впроваджується за підтримки Швейцарії.

Мої рекомендації тим, хто хоче використати цей інструмент, як мобільні медичні команди – наприклад, у віддалених населених пунктах, де немає можливості або потреби утримувати окремий медичний заклад первинної медичної допомоги.

По-перше, відповідально поставитися до планування їхньої роботи, бо це наріжний камінь успіху. Визначати з регіональним департаментом охорони здоров'я громади, що потребують допомоги, планувати виїзди з громадою, в якій працюватиме команда (зокрема щодо часу і місця роботи та анонсування). По-друге, якісно навчити персонал та постійно знаходитися з ними у контакті. Це допомагає вчасно визначати та вирішувати поточні проблеми в роботі. По-третє, зробити звітування максимально простим та зрозумілим, яке не займатиме багато часу для команди.

Загалом нічого аж такого складного. Головне – діяти. Діяти для здоров'я.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі