В України зʼявилася нова секретная зброя

Вона носить імʼя Олена Зеленська

Перша леді України Олена Зеленська провела перші місяці російського вторгнення далеко від центру уваги. Зараз вона надолужує втрачене і недавно здійснила гучний візит до США перед проведенням міжнародного саміту в Києві. Хоча ці ініціативи залучили широкий розголос, найяскравіша поява Зеленської була у фотосесії для журналу Vogue, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Портрети Зеленської для Vogue зробила легендарна фотографка Енні Лейбовіц. Перша леді зображена одна і разом із чоловіком, президентом Володимиром Зеленським. Фото президентського подружжя, зроблених Лейбовиць, миттєво стали культовими і вірусною сенсацією в соцмережах. Поява Зеленської у Vogue також викликала суперечки – деякі критики назвали це рішення недоречним у той час, коли вся українська нація виборює виживання.

Як і очікувалося, більша частина критики виходила з самої Росії та прокремлівських голосів на Заході, а численні коментатори вказували на появу Зеленської у Vogue як свідчення того, що масштаби війни в Україні дещо перебільшені. Але подібна реакція не обмежилась геополітичними супротивниками України: багато українців теж висловили занепокоєння зображенням, а деякі звинуватили першу леді країни в недоречному піарі.

Ці негативні відповіді на інтерв'ю Зеленської Vogue зрозумілі, але недалекоглядні. Що особливо важливо, вони не усвідомлюють важливості того, щоб Україна залишалася в заголовках міжнародних новин, і неправильно розуміють природу ролі Олени Зеленської як першої леді країни, яка перебуває у стані війни з наддержавою.

Фотосесія з глобальним медіабрендом – розумний хід Зеленської, який використовує сильні сторони України та підвищує здатність країни завдати значного удару в інформаційній війні з Росією

Фотосесія з глобальним медіа-брендом, що привертає увагу, – це розумний хід Зеленської, який використовує сильні сторони України і підвищує здатність країни завдати значного удару в інформаційній війні з Росією.

Битва за світову громадську думку – один із найважливіших фронтів російсько-української війни. Здатність України захистити себе багато в чому залежить від постачань західної зброї і грошей, що, у свою чергу, може бути забезпечене лише доти, доки громадська думка в усьому демократичному світі залишається твердо на стороні України. Це не можна сприймати як належне.

Зараз, коли російське вторгнення триває вже шостий місяць, почала з'являтися певна втома від України, і висвітлення війни у ​​міжнародних ЗМІ помітно знизилося. У міру того як увага громадськості перемикається на інше, західним лідерам стає все важче розставляти пріоритети в підтримці України або запроваджувати санкційні заходи, які вимагають жертв зі сторони їхнього власного електорату.

Росія чудово це розуміє та активно працює на інформаційному фронті, щоб підірвати рішучість Заходу. Незграбні початкові спроби Москви зобразити вторгнення як антифашистський хрестовий похід нині значною мірою поступилися місцем тоншій розповіді, що наголошує на ймовірній марності озброєння України та необхідності припинення бойових дій. Кремль сподівається, що це повідомлення знайде відгук у пересиченої західної аудиторії та призведе до посилення тиску на Київ, щоб той погодився на компромісний мир.

Важливо тримати інформацію про вторгнення у світових новинах та підкреслювати руйнівний характер військових цілей Росії. Поява Зеленської у Vogue вдала за обома пунктами

Наслідки для України можуть бути катастрофічними. Українці добре розуміють, що будь-яке припинення вогню на даному етапі дозволить Кремлю зміцнити контроль над регіонами на півдні та сході, окупованими після лютого 2022 року, а також потенційно прокладе шлях до наступного етапу російської кампанії зі знищення української державності. Ось чому так важливо тримати інформацію про вторгнення у світових новинах та наголошувати на руйнівного характеру військових цілей Росії. Поява Зеленської у Vogue вдала за обома пунктами.

Навіть найгучніші критики мають визнати, що портрети першої леді України у Vogue привернули велику увагу. Цього досягли, не вдаючись до сенсаційності. Навпаки, знімки Лейбовиць чудові, але автентичні. Вони передають емоційний зв'язок між Зеленською та її чоловіком, відображаючи серйозність обставин та доленосний досвід останніх п'яти місяців.

Можливо, найяскравіше зображення з усіх показує Зеленську, яка сидить на самоті на сходах безіменної урядової будівлі на фоні мішків із піском, що є різким нагадуванням про війну. Вона дивиться прямо в камеру з незворушною напруженістю, яка передбачає одночасно величезну силу та повне виснаження. Це чудовий портрет, який говорить про травму та стійкість України.

Зеленська, безперечно, фотогенічна, але її недавні публічні виступи дозволили їй показати, що вона – це набагато більше, ніж просто гарне обличчя. Першій леді України є що сказати, і вона ефективно використовує своє інтерв'ю Vogue, щоб помістити жахи російського вторгнення в близький людський контекст.

"Перші тижні після початку війни ми були просто шоковані. Після Бучі ми зрозуміли, що ця війна спрямована на те, щоби всіх нас знищити. Війна на знищення", – згадує вона.

Зеленська має такий ступінь щирості, з яким можуть зрівнятися небагато політиків. Це дозволяє охопити аудиторію, яка навряд чи взаємодіятиме з традиційними політичними повідомленнями

Як дружина і мати, яка ніколи не добивалася популярності та, як відомо, воліла залишатися за лаштунками під час кар'єри свого чоловіка в шоу-бізнесі, Зеленська має такий ступінь щирості, з яким можуть зрівнятися небагато політиків. Це дозволяє їй охопити аудиторію, яка навряд чи взаємодіятиме з більш традиційними політичними повідомленнями. Нині вона повною мірою користується цією довірою, щоби поділитися історією України із зовнішнім світом.

Україна безнадійно поступається озброєнням і не може сподіватися на те, щоб зрівнятися з ресурсами Росії. Але в той час, як Кремль може розраховувати на багатомільярдні бюджети поряд з великими мережами контактів і співчуваючих у лавах західного істеблішменту, Україна має безцінну перевагу правди на своєму боці. Ключове завдання, яке зараз стоїть перед Києвом, – тримати Україну в центрі уваги світової громадськості та продовжувати спілкування з максимально широкою аудиторією.

Якщо Україна зможе зберегти нинішній рівень громадської участі та підтримки, то має хороші шанси на історичну перемогу над Росією. У цій вирішальній битві за формування міжнародної громадської думки перша леді Зеленська цілком може бути таємною зброєю України.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі