Путін використовує російські паспорти як зброю

Створення російського населення в сусідніх країнах дає Кремлю безстроковий привід для втручання за межі своїх кордонів

Володимир Путін загострив свою війну проти української державності 11 липня, розповсюдивши прискорену видачу російських паспортів на всю Україну, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Цей крок заснований на законодавстві, вперше прийнятому навесні 2019 року, який спростив процес подання заявок на отримання російьских паспортів для українців, які мешкають в окупованих Росією районах Донбасу. Після початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому Москва поширила свої зусилля щодо видачі паспортів на райони півдня України, недавно окуповані російськими військами.

Рішення, ухвалене цього тижня, різко розширює масштаби паспортного імперіалізму Росії та відображає мінливі військові цілі Москви в Україні. Це недвозначна вказівка ​​щодо кінцевого наміру Путіна – встановити контроль над усією країною, і раз і назавжди покінчити з незалежністю України.

Українські офіційні особи поспішили засудити цей крок як ще одне свідчення геноцидної програми Росії.

"Цей крок свідчить, зокрема, про продовження курсу Кремля на захоплення українських земель, руйнування української держави та насильницьку асиміляцію української нації", – йдеться у заяві МЗС України.

Москва вже давно використовує російські паспорти як інструмент посилення свого впливу на території колишнього СРСР. Миттєве створення російського населення в сусідніх країнах дає Кремлю безстроковий привід для втручання за межі своїх кордонів після 1991 року під приводом "захисту російських громадян". Цю стратегію успішно використали проти Молдови і Грузії, а потім розгорнули у Криму перед військовим захопленням українського півострова у 2014 році.

Російська влада в окупованих регіонах України вжила ряд заходів, щоб змусити місцевих жителів взяти російське громадянство. Державні службовці стикаються з перспективою втрати роботи, якщо не подадуть заяв на отримання російського паспорта, а у багатьох випадках місцеве населення має отримати російське громадянство, щоб отримати доступ до базових медичних та банківських послуг, зареєструвати автомобілі та власність.

Роздача російських паспортів – частина кампанії Кремля щодо викорінення слідів української державності в окупованих районах

Роздача російських паспортів є частиною комплексної кампанії Кремля щодо викорінення всіх слідів української державності в районах, які зараз перебувають під контролем Москви. На окупованих півдні та сході України гривня поступово замінюється рублем. Українські ЗМІ, оператори мобільного зв'язку та інтернет-провайдери витісняються російськими альтернативами.

Скрізь, де російські війська можуть встановити військову адміністрацію, систематично видаляються українські державні символи. На їх місці російська окупаційна влада зводить символи царського та радянського минулого. Школи змушені відмовлятися від української навчальної програми та переходити на офіційну російську версію, яка демонізує українську ідентичність як штучний антиросійський винахід. Зайве казати, що дітей більше не вчать українською мовою.

Росія проводить широкомасштабні операції з етнічної чистки, щоб назавжди змінити демографічний склад окупованих регіонів.

Росія проводить широкомасштабні операції з етнічного чищення, щоб назавжди змінити демографічний склад окупованих регіонів. З усієї південної та східної України надходять повідомлення про облави у сталінському стилі, спрямовані проти небажаних осіб, включаючи виборних посадових осіб, активістів, журналістів та ветеранів збройних сил України. Деякі жертви, зрештою, були звільнені в результаті обміну полоненими. Багато інших просто зникли.

Тим часом представники широких верств населення змушені проходити так звану "фільтрацію" у створених для цієї мети похмурих таборах. Цей процес включає принизливі допити для виявлення можливих загроз для безпеки окупаційної адміністрації, і тих, хто має проукраїнські симпатії. Багато українців, які пройшли фільтрацію, згодом депортують до віддалених регіонів РФ. Вважається, що з початку вторгнення в лютому таким чином були піддані примусовій депортації сотні тисяч людей.

Заходи, вжиті після 24 лютого, не залишають жодних сумнівів, що Росія має намір нескінченно утримувати контроль над окупованими регіонами України. Хоча спочатку Путін заявляв, що основними цілями його вторгнення були "денацифікація" і "демілітаризація" України, тепер очевидно, що його справжня кінцева мета – анексія більшої частини українських територій. Путін сам сказав про це, хвалячись на початку червня, що тепер він повторює імперські завоювання початку XVIII століття російського правителя Петра I і "повертає" те, що він вважає історично російськими землями.

Все більш відкриті імперські амбіції Путіна щодо України багато в чому відповідають його більш ранньому публічному неприйняттю права України на існування незалежно від Росії. Він часто заявляв, що українці насправді росіяни, або "один народ", і опублікував влітку 2021 року довге есе, в якому прямо ставив під сумнів законність претензій України на суверенітет чи окрему національну ідентичність. Зовсім недавно він описав Україну як "невід'ємну" частину власної історії, культури та духовного простору Росії, звинувачуючи при цьому українські уряди, що змінювали один одного, у перетворенні країни на "антиросійську", чого більше не можна терпіти.

Нинішня війна триває вже п'ятий місяць, і Путін, мабуть, більше не вважає за потрібне приховувати свої справжні наміри. Хоча примус українців до російського громадянства може здаватися порівняно тривіальним злочином у той час, коли російські війська регулярно вчиняють звірства, рішення про поширення російських паспортів на всю Україну має символічне значення. Це чіткий сигнал, що імперські апетити Путіна не обмежуються українськими регіонами, які зараз перебувають під контролем Кремля. Навпаки, він має намір завершити знищення української держави та нації.

Тільки військове вирішення може завадити Путіну здійснити його мрію про геноцид українців

Тепер лише військове вирішення може завадити Путіну здійснити його мрію про геноцид українців. Російського диктатора більше не можна ні вмовити, ні заспокоїти. Його можна лише перемогти. Західні лідери мають визнати цю реальність та надати Україні всі інструменти для перемоги.

"Закликаю наших партнерів жорстко відреагувати на путінські паспортні фантазії, терміново поставивши Україні важче озброєння", – прокоментував ситуацію міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Якщо міжнародне співтовариство не дослухається до цього заклику, Росія стане ще більшою загрозою, а ціна перемоги над Путіним тільки зросте.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі