"Бойова" тарілка. Складаємо правильний раціон

1/4 вашої тарілки має займати білкова страва, а все інше – продукти рослинного походження

Ви можете відразу і не повірити, але тарілка також може бути зброєю. Ні, не лише у випадку, якщо кидатися нею, але й якщо наповнювати її правильно. Бо з тих молекул їжі, що на тарілці, в організмі "збираються", мов на конвеєрі, всі "запчастини" нашого тіла. Тому якщо ми хочемо, щоб процес "збірки" проходив без помилок, важливо забезпечити його усіма необхідними матеріалами. А особливо зараз, в час прихованого або явного хронічного стресу.

Якщо на вашій тарілці 1/4 займатиме білкова страва, а всі інші – продукти рослинного походження, то ви на вірному шляху. Але подивіться уважно на тарілку: половину її займають різні овочі (зелені та різнокольорові) + ягоди (бажано такі, від яких важко відмити руки, наприклад шовковиця). Четвертинку – зернові: не обов'язково каші, може бути шматочок хліба із борошна, змеленого із зерна з оболонками.

Присутність розчинної клітковини в раціоні тримає в нормі цукор, холестерин і також трохи живить певні види бактерій

А знаєте, чому так? Поясню. Оболонки зернових – це клітковина (харчові волокна). Як правило, це клітковина нерозчинна, тобто та, яка проходить шлях від рота і до … кінця в незмінному вигляді. Але саме вона дуже важлива для живлення корисних бактерій, які живуть у нашому товстому кишечнику. Ці бактерії виробляють речовини, які, потрапляючи в кров, досягають мозку і впливають на його роботу, наш настрій, реакцію на стрес, пам'ять і багато інших функцій. А овочі (особливо варені та запечені) та ягоди – це переважно клітковина розчинна, яка виконує роль сорбента, детоксиканта, бо поглинає багато шкідливого. Присутність розчинної клітковини в раціоні тримає в нормі цукор, холестерин і також трохи живить певні види бактерій.

Все кольорове, зелене і ягідне – це регулятори багатьох важливих процесів

А ще дуже цінними є кольори рослин, фітонутрієнти (від лат. слова "фіто" – рослина). Вони захищають рослини від сонячного проміння, вітрів, шкідників, хвороб.

А оскільки людина є частиною живої природи, то протягом багатьох років еволюції організм людини пристосувався одержувати з рослин все для свого виживання. Тому все кольорове, зелене і ягідне – це регулятори багатьох важливих процесів.

Й не забувайте про жири. Якщо вживаєте олії, то лише нерафіновані (саме в осаді містяться речовини, які мають протизапальну дію). Все, що витиснуте з насіння – продукт концентрований, тому його дають лише трохи – 1-2 чайні ложки на порцію.

Так, це узагальнені рекомендації. Проте вони дуже добре працюють.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі