Ситуація в Лисичанську є критичною

Стислий огляд головних подій фронту за 22-23 червня

Сьогодні писатиму "коротко і страшно", бо не маю часу. Нещодавно стало відомо, що німецькі гаубиці Panzerhaubitze-2000 і чеські реактивні системи залпового вогню RM-70 MRLS уже не просто в Україні, а й воюють на лінії фронту.

Повітря

Учора зранку безпілотник невідомого типу впав на російський нафтопереробний завод у Новошахтинську (місті на північ від Ростова-на-Дону, за 150 км від лінії фронту). Завод охопила масштабна пожежа. Не уявляю ані що то був за дрон, ані хто ним керував. Дехто каже, що удар було здійснено розробленим в Україні PD-2, але виробник це заперечує. Є різні версії подій: від "провокації росіян власним БПЛА" до "удару якоюсь китайською штукою". Якщо останнє твердження правдиве, це, найімовірніше, був Mugin-5 Pro UAV, здатний переносити до 15-20 кг і летіти безперервно до 7 годин.

Учора ввечері російська ракета, пущена з "Іскандера" неподалік від Бєлгорода, вибухнула невдовзі після запуску .

Того ж дня по промзоні Миколаєва росіяни випустили сім ракет: українці заявили, що збили дві, але принаймні одна вдарила по невідомій споруді й спричинила пожежу.

Є повідомлення, що на південь від Лисичанська вчора Повітряні сили ЗСУ завдали близько 20 ударів по військах сепаратистів і росіян, які продовжують наступати.

Битва за Донбас

Харків... росіяни, схоже, дещо просунулися в напрямку до пагорбів на північ від міста, а отже, їхня артилерія знову може обстрілювати Харків.

"Демілітаризуючи" все на своєму шляху, росармія вчора "знешкодила" станцію метро

"Демілітаризуючи" все на своєму шляху, росармія вчора "знешкодила" станцію метро. Тим часом українці утримують щонайменше південні околиці Тернової та Рубіжного.

Ізюм-Слов'янськ... ЗСУ і далі тримаються в Долині й Богородичному. Схоже, росіяни останніми днями атакують ці населені пункти значно менш активно. Зате путіністи досі бадьоро звітують про "бої в районі Богородичного та Долини"...

Розбитий приблизно 19 червня російський БМП-1АМ 75-ої бригади зв'язку (36-ої загальновійськової армії).

Сіверськодонецький мішок... [український — перекл.] гарнізон тримається, хоча росіяни скидають йому на голову все що мають. Зв'язок із ним є, і надійний, боєкомплект постачається справно. Гарнізон навіть підсилили, бійці керують кількома танками (за їхньою допомогою, скажімо, кілька днів тому вдалося витіснити росіян із аеропорту). Ось і вір після цього казочкам путіноїдів з усього світу про "повністю ізольованого ворога, який не може вибратися з Азота"...

Лисичанськ... а тут ситуація критична: схоже, ар'єгарди 57-ої механізованої та 118-ої бригади ТрО потрапили в оточення під час відступу на північ із Золотого та Гірського. Це сталося тому, що після захоплення Підлісного сепаратисти рушили на захід, а росармія — на схід із Врубівки, відповідно, кільце змікнулося. Українці втратили багатьох бійців, намагаючись утримати трасу і зберегти можливість товаришам виїхати, але їхні зусилля виявилися марні. Не знаю, скільки солдатів опинилися в оточенні, але точно не "2000", як стверджують росіяни й сепаратисти. Залишилися тільки ті, що намагалися відтягнути на себе сили і виграти час; важке озброєння відійшло ще минулого тижня, а основна маса військ — одразу, як 4-ий полк сепаратистів прорвався у Тошківку.

Вчора сепаратисти почали атакувати південні околиці Лисичанська: фронт простягається від Вовчоярівки до Білої Гори, села на Сіверському Донці. Схоже, вони намагаються не дати українцям закріпити свої позиції фортифікаціями — такими, які росіянам уже доводилося захоплювати.

В районі Авдіївки тривають нещадні артилерійські дуелі, кожна сторона намагається знищити артилерію противника

В районі Авдіївки тривають нещадні артилерійські дуелі, кожна сторона намагається знищити артилерію противника). Росіяни заявляють, нібито за минулі кілька днів "змусили замовкнути українські установки, що обстрілювали Донецьк" — за допомогою "Калібрів" (ой, та невже?). Насправді українці, схоже, направили свою артилерію під Лисичанськ відбивати напад сепаратистів.

Ну і насамкінець, "для протоколу": Деян Беїч, серб, який воює в Україні на боці сепаратистів, заявив, що росіяни більше не беруть у полон українських артилеристів. Тобто всіх, хто потрапляє сепарам у руки, одразу страчують. Що ж, думаю, це матиме такі самі наслідки, як німецький "наказ про комісарів" 1941 року...

Переклад: Антоніна Ящук

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі