ЗСУ атакують, росіяни огризаються. Що відбувається на фронті

Росіяни контратакували на східному фланзі українського просування до Роботиного і стверджують, що витіснили звідти ЗСУ. Насправді втратили щонайменше півдюжини танків і багато солдатів

Що відбувається у повітрі? 21 червня ПС ЗСУ вдарили по базі ВС рФ у Волновасі, а вранці наступного дня – по порту Бердянськ, а потім і по Василівці.

Уночі з 21 на 22 червня росіяни обстріляли з "Іскандерів" Харківську область і Кривий Ріг.

Битва за Донбас

Здається, позавчорашній день був днем великих (до того ж часто ще й масових) російських контратак.

Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Північніше Куп'янська ВС РФ атакували Синьківський район через ліс вздовж річки Оскіл у напрямку Куп'янська. Фанати Путіна стверджують, що є просування вперед, але не знайшли цьому жодних доказів. Натомість якраз український Генштаб повідомив, що росіяни підійшли десь на 2000 метрів на півночі від міста.

Район Кремінної. ВДВ та/або "Барс" наступали через Серебрянський ліс. Можливо, досягли якихось мінімальних успіхів (100-200 метрів), перш ніж їх відкинули на вихідні позиції.

Обидва зусилля, плюс аналогічний штурм з Червонопопівки в напрямку Торського були підкріплені масованим артилерійським обстрілом й ударами авіації. Думаю, це відповідь Герасімова на запитання Заходу, скільки "резервів" ще є у ВС РФ.

Південне Запоріжжя (та південно-західна Донеччина)

Василівка. Росіяни (мабуть, 49-та загальновійськова армія) особливо напористо контратакували П'ятихатки і стверджують, що відбили це місто, відтіснивши українців назад у Лобкове. Підтвердження поки що не бачив (навпаки, вчора 128-ма витратила більшу частину дня на відновлення пошкоджених російських танків і БМП).

Гуляйполе. Росіяни контратакували на східному фланзі українського просування до Роботиного і стверджують, що витіснили звідти ЗСУ. Насправді втратили щонайменше півдюжини танків і багато солдатів. Також українці підірвали передовий російський склад боєприпасів у Новоселівці.

Як і в більшості випадків минулого тижня, росіяни вчора здійснили дві додаткові контратаки на західному боці Макарівки

Старомайорське. Як і в більшості випадків минулого тижня, росіяни вчора здійснили дві додаткові контратаки на західному боці Макарівки – перед тим завдавши удару кластерними боєприпасами. Обидві атаки були відбиті. Я поняття не маю, чому вони все ще намагаються щось робити: підрозділи, які вони розгортають, надто малі, щоб чогось досягти, але: "приємно" бачити, як 58-ма витрачає свої резерви, кидаючи їх вниз по відкритій місцевості. На жаль, тутешній ландшафт все більше нагадує місячний – хоч і всіяний уламками знищеної бронетехніки…

Південніше йдуть запеклі бої на півночі Урожайного.

Більш тривожне: 20 червня росіяни, здається, знову увійшли в Новодонецьке. Це дозволило їм похизуватися своїми першими фактично захопленими західними машинами в цьому наступі. Зокрема як AMX-10RC, чи турецький бронеавтомобіль Kirpi, чи американський Oshkosh M-ATV.

Росіяни, схоже, очікують великої української атаки через Дніпро

Херсон/Нова Каховка. Росіяни, схоже, очікують великої української атаки через Дніпро. Саме тому, як пояснюють путінські пропагандисти, і була підірвана Каховська дамба: "Українці це зробили, бо так їм легше перепливти Дніпро".

Можливо (або принаймні від тих, хто чує таке з українських лав), ЗСУ й планували перепливти, але це було "кілька тижнів раніше": потім цей "план" було покинуто саме тому, що російські мерзотники підірвали Каховську дамбу…

Переклад: Катерина Шевчук

Редакція: Ростислав Семків

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі